De CEO AngloGold ziet de goudprijs dit jaar stijgen tot 2000 dollar en hij baseert zich daarvoor op de situatie met betrekking tot vraag en aanbod. Toch houdt Cutifani een slag om de arm wat betreft onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe escalatie van de Europese schuldencrisis.

De vraag naar goud zal volgens de AngloGold topman op de eerste plaats worden gestimuleerd door de alsmaar groeiende Chinese middenklasse, die haar toenemende welstand zal vertalen in een grote vraag naar juwelen, gouden munten en andere gouden voorwerpen.

De factor India

Daarnaast is er uiteraard de factor India, waar de vraag groot blijft ondanks een recente terugval. De Indische regering verhoogde onlangs voor de tweede keer de invoerbelasting op goud, ditmaal van 2 naar 4%. De terugval in de vraag die daar het gevolg van is, zal volgens Cutifani van tijdelijke aard blijken te zijn.

Hij gelooft dat de gemiddelde goudprijs in 2012 tussen 1700 en 1800 zal uitkomen, met uitschieters richting 2000 dollar. Of een doorbraak boven laatstgenoemd niveau zal slagen, is minder afhankelijk van de fundamentals dan wel van externe gebeurtenissen.

De CEO AngloGold ziet de goudprijs dit jaar stijgen tot 2000 dollar en hij baseert zich daarvoor op de situatie met betrekking tot vraag en aanbod. Toch houdt Cutifani een slag om de arm wat betreft onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe escalatie van de Europese schuldencrisis. De vraag naar goud zal volgens de AngloGold topman op de eerste plaats worden gestimuleerd door de alsmaar groeiende Chinese middenklasse, die haar toenemende welstand zal vertalen in een grote vraag naar juwelen, gouden munten en andere gouden voorwerpen. De factor India Daarnaast is er uiteraard de factor India, waar de vraag groot blijft ondanks een recente terugval. De Indische regering verhoogde onlangs voor de tweede keer de invoerbelasting op goud, ditmaal van 2 naar 4%. De terugval in de vraag die daar het gevolg van is, zal volgens Cutifani van tijdelijke aard blijken te zijn. Hij gelooft dat de gemiddelde goudprijs in 2012 tussen 1700 en 1800 zal uitkomen, met uitschieters richting 2000 dollar. Of een doorbraak boven laatstgenoemd niveau zal slagen, is minder afhankelijk van de fundamentals dan wel van externe gebeurtenissen.