Zwitserland koppelde volgens Theodoor Gilissen Bankiers de frank vorig jaar al aan de euro om verdere revaluatie tegen te gaan. De Japanse minister van economie, Amari, daarentegen waarschuwt dat de recente daling van de yen de economie kan schaden, nadat de yen meer dan 10% in waarde is gedaald sinds december.

Amari vindt met name oplopen importprijzen een risico, maar deze opmerkingen kunnen met een korreltje zout worden genomen omdat het streven van premier Abe juist is om de inflatie aan te jagen.

Belangrijkste oorzaken van de valutabewegingen zijn de monetaire maatregelen. De Fed heeft de omvang aan kwantitatieve verruiming verhoogd, waardoor de dollar wordt gedrukt.

De Bank of Japan verhoogde de bedragen voor het opkopen van obligaties en ook aandelen al meerdere malen, maar onder druk van Abe wordt nog meer actie verwacht.

De valutadruk wordt door de centrale banken als bijkomstigheid gepresenteerd, maar het zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers de landen goed uitkomen omdat het de export kan versnellen. In Japan staat deze al langer onder druk, mede door het conflict met China.

Zwitserland koppelde volgens Theodoor Gilissen Bankiers de frank vorig jaar al aan de euro om verdere revaluatie tegen te gaan. De Japanse minister van economie, Amari, daarentegen waarschuwt dat de recente daling van de yen de economie kan schaden, nadat de yen meer dan 10% in waarde is gedaald sinds december. Amari vindt met name oplopen importprijzen een risico, maar deze opmerkingen kunnen met een korreltje zout worden genomen omdat het streven van premier Abe juist is om de inflatie aan te jagen. Belangrijkste oorzaken van de valutabewegingen zijn de monetaire maatregelen. De Fed heeft de omvang aan kwantitatieve verruiming verhoogd, waardoor de dollar wordt gedrukt. De Bank of Japan verhoogde de bedragen voor het opkopen van obligaties en ook aandelen al meerdere malen, maar onder druk van Abe wordt nog meer actie verwacht. De valutadruk wordt door de centrale banken als bijkomstigheid gepresenteerd, maar het zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers de landen goed uitkomen omdat het de export kan versnellen. In Japan staat deze al langer onder druk, mede door het conflict met China.