Er staat momenteel voor een bedrag van 600.000 miljard dollar aan afgeleide producten uit die worden gedekt door de Amerikaanse, Japanse en Duitse staatsobligaties. Wanneer de rente zou stijgen, kan die dekking niet meer volstaan en zou de markt volledig scheef getrokken kunnen worden.

Sinds 2007 wordt de rente dus kunstmatig laag gehouden, terwijl de centrale bank meer dan 10.000 miljard dollar in het financieel systeem hebben gepompt. Wanneer de rente onverwacht zou beginnen te stijgen, dreigt een crisis te ontstaan waarbij die van 2008 klein bier was.

Er staat momenteel voor een bedrag van 600.000 miljard dollar aan afgeleide producten uit die worden gedekt door de Amerikaanse, Japanse en Duitse staatsobligaties. Wanneer de rente zou stijgen, kan die dekking niet meer volstaan en zou de markt volledig scheef getrokken kunnen worden. Sinds 2007 wordt de rente dus kunstmatig laag gehouden, terwijl de centrale bank meer dan 10.000 miljard dollar in het financieel systeem hebben gepompt. Wanneer de rente onverwacht zou beginnen te stijgen, dreigt een crisis te ontstaan waarbij die van 2008 klein bier was.