De kans blijft aanwezig dat dit nog ergens dit jaar gaat worden, hoewel de economen daar grondig van mening over verschillen. In de US wordt verwacht dat de Federal Reserve niet voor de zomer de basisrente gaat optrekken. Maar eerst zal de Amerikaanse centrale bank haar politiek van quantitative easing geleidelijk aan gaan afbouwen.

De FED zou haar schema wat betreft de renteverhogingen wel eens naar voren moeten schuiven wanneer de andere centrale banken het rentewapen beginnen boven te halen. China, dat de facto de basisrente al heeft verhoogd, kan één van de eerste zijn om de monetaire teugels te verstrakken.

Hoe snel de rest van de wereld zal volgen, wordt door de economen nauwlettend in de gaten gehouden. Peter Cardillo, hoofdeconoom bij Avalon Partners in New York, is van mening dat de FED zo lang als mogelijk de basisrente laag gaat houden. Op een bepaald moment zal echter ook de Amerikaanse centrale bank moeten volgen.

Cardillo gelooft dat de Europese Centrale Bank als eerste de People Bank's of China gaat volgen, waarna het de beurt is aan de FED. Hij gaat hierbij uit van een gemiddelde groei van de wereldeconomie met 4%.

In februari publiceert de ECB haar inflatierapport en mogelijk krijgen we dan meer informatie over het tijdstip waarop Europa de rente wil verhogen. ECB-lid Ewald Nowotny heeft echter al meermaals verklaard voorzichtig te zullen zijn wat het optrekken van de rente betreft.

Nomura Securities is van mening dat India de rente als eerste gaat verhogen, waarna de andere centrale banken kunnen volgen. Brazilië kan dan de volgende in de rij zijn, waarna Turkije, Mexico, Australië en Zuid-Korea aan de beurt zijn. In een volgende fase zou dan Europa aan de beurt zijn.

Vandaag vergadert de Amerikaanse centrale bank, maar niemand verwacht een wijziging in de monetaire politiek. De slotverklaring van de meeting zal echter aandachtig beluisterd worden.

De kans blijft aanwezig dat dit nog ergens dit jaar gaat worden, hoewel de economen daar grondig van mening over verschillen. In de US wordt verwacht dat de Federal Reserve niet voor de zomer de basisrente gaat optrekken. Maar eerst zal de Amerikaanse centrale bank haar politiek van quantitative easing geleidelijk aan gaan afbouwen. De FED zou haar schema wat betreft de renteverhogingen wel eens naar voren moeten schuiven wanneer de andere centrale banken het rentewapen beginnen boven te halen. China, dat de facto de basisrente al heeft verhoogd, kan één van de eerste zijn om de monetaire teugels te verstrakken. Hoe snel de rest van de wereld zal volgen, wordt door de economen nauwlettend in de gaten gehouden. Peter Cardillo, hoofdeconoom bij Avalon Partners in New York, is van mening dat de FED zo lang als mogelijk de basisrente laag gaat houden. Op een bepaald moment zal echter ook de Amerikaanse centrale bank moeten volgen. Cardillo gelooft dat de Europese Centrale Bank als eerste de People Bank's of China gaat volgen, waarna het de beurt is aan de FED. Hij gaat hierbij uit van een gemiddelde groei van de wereldeconomie met 4%. In februari publiceert de ECB haar inflatierapport en mogelijk krijgen we dan meer informatie over het tijdstip waarop Europa de rente wil verhogen. ECB-lid Ewald Nowotny heeft echter al meermaals verklaard voorzichtig te zullen zijn wat het optrekken van de rente betreft. Nomura Securities is van mening dat India de rente als eerste gaat verhogen, waarna de andere centrale banken kunnen volgen. Brazilië kan dan de volgende in de rij zijn, waarna Turkije, Mexico, Australië en Zuid-Korea aan de beurt zijn. In een volgende fase zou dan Europa aan de beurt zijn. Vandaag vergadert de Amerikaanse centrale bank, maar niemand verwacht een wijziging in de monetaire politiek. De slotverklaring van de meeting zal echter aandachtig beluisterd worden.