Integendeel zelfs, sommige economen dringen aan op het terugdringen van de verruimende maatregelen. Dat betekent dat het wapenarsenaal van de centrale banken stilaan opgebruikt raakt, zodat ze alleen nog woorden ter beschikking hebben om hun monetaire politiek bij te sturen.

Toch leeft links en rechts de hoop dat de Amerikaanse centrale bank in de komende maanden een vierde fase van quantatieve easing gaat aankondigen. Een onmiddellijke beslissing daaromtrent wordt niet verwacht, eerder wordt aan de maand december of later gedacht.

Kansen op QE4 worden steeds kleiner

Vincent Reinhart, een vroegere medewerker van de Amerikaanse centrale bank en nu in dienst van Morgan Stanley, ziet de kansen op QE4 kleiner worden. Hij schatte die tot voor kort in op 2/3, maar nu nog slechts 1/3. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de kans volgens Reinhart nog kleiner worden.

Anderzijds is ECB President Mario Draghi in Europa niet zo scheutig om snel met een derde fase van het LTRO programma of met andere maatregelen te komen. Met name Duitsland is tegenstander van een te ruime monetaire politiek, de Duitsers zouden zelfs liever zien dat een aantal maatregelen teruggeschroefd worden.

Integendeel zelfs, sommige economen dringen aan op het terugdringen van de verruimende maatregelen. Dat betekent dat het wapenarsenaal van de centrale banken stilaan opgebruikt raakt, zodat ze alleen nog woorden ter beschikking hebben om hun monetaire politiek bij te sturen. Toch leeft links en rechts de hoop dat de Amerikaanse centrale bank in de komende maanden een vierde fase van quantatieve easing gaat aankondigen. Een onmiddellijke beslissing daaromtrent wordt niet verwacht, eerder wordt aan de maand december of later gedacht.Kansen op QE4 worden steeds kleinerVincent Reinhart, een vroegere medewerker van de Amerikaanse centrale bank en nu in dienst van Morgan Stanley, ziet de kansen op QE4 kleiner worden. Hij schatte die tot voor kort in op 2/3, maar nu nog slechts 1/3. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de kans volgens Reinhart nog kleiner worden. Anderzijds is ECB President Mario Draghi in Europa niet zo scheutig om snel met een derde fase van het LTRO programma of met andere maatregelen te komen. Met name Duitsland is tegenstander van een te ruime monetaire politiek, de Duitsers zouden zelfs liever zien dat een aantal maatregelen teruggeschroefd worden.