Centrale banken begrijpen dat hun ergste nachtmerrie voor de deur staat

De centrale bankiers zullen nooit openlijk toegeven dat hun politiek volledig is mislukt, maar ditmaal lijken ze toch met de rug tegen de muur gedreven te worden. Stilaan wordt in bedekte termen toegegeven dat de monetaire politiek die in de afgelopen jaren werd gevoerd niet heeft gewerkt.

Dat begint pijnlijk duidelijk te worden in Japan, waar het falen van Abenomics met de dag duidelijker wordt. Ook in de Verenigde Staten groeien de twijfels of quantative easing daadwerkelijk zijn doel heeft bereikt. Al in augustus 2013 weerklonken de eerste kritische kreten binnen de FED.

De San Francisco FED publiceerde toen namelijk een studie waarin te lezen stond dat QE blijkbaar niet leidde tot economische groei. De groei die daadwerkelijk werd opgetekend heeft alles te maken met het welvaarteffect, dat te danken is aan de stijging van zowel de aandelenkoersen als de vastgoedprijzen. De centrale banken begrijpen inmiddels dat hun ergste nachtmerrie voor de deur staat, want het falen van hun politiek wordt met de dag duidelijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content