Sindsdien is de groep volgens Arnaud Delaunay van Leleux uitgegroeid tot één van de belangrijkste fabrikanten van graafmachines en ander zwaar rollend materieel.

Caterpillar zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 21% toenemen. De groep profiteerde van de groei in Noord-Amerika (+31%, geholpen door de integratie van Bucyrus) en Europe-Midden Oosten-Afrika (+15%). Maar Caterpillar kreeg ook heel wat vervangingsbestellingen voor verouderd materiaal.

Eigenaars van verouderde bulldozers konden nieuwe investeringen niet meer op de lange baan schuiven ondanks de zwakke economische groei.

Kortom, Caterpillar kende het beste trimester in zijn geschiedenis en trok zijn prognoses voor 2012 op. De nettowinst steeg zo maar eventjes met 67% tot 1,67 miljard dollar.

De winst per aandeel kwam op 2,54 dollar uit t.o.v. 1,52 dollar één jaar geleden. Deze cijfers waren een heel eind boven de verwachtingen van de analisten. Tenslotte nog de herziene prognose: Caterpillar verwacht nu een winst per aandeel van 9,60 dollar t.o.v. 9,50 dollar voordien.

Cyclische aandelen profiteren van hernieuwde risicoappetijt

In de huidige beursomgeving neemt volgens Arnaud Delaunay het vertrouwen van beleggers dag na dag toe en cyclische waarden zijn de eersten om te profiteren van een hernieuwde risicoappetijt.

Op de weekgrafiek stelde Arnaud Delaunay in 2011 en begin 2012 een negatieve divergentie vast tussen de koers van Caterpillar en de RSI-indicator.

Deze negatieve divergentie leidde tot een sterke neerwaartse koerscorrectie: de koers daalde van 117 dollar naar 80 dollar, ofwel een koersdaling van 30% op 2 maanden tijd.

Niettemin kon de koers steun vinden op een stijgende trendlijn en de RSI-indicator bevindt zich nu op neutraal terrein. Op de daggrafiek van Caterpillar stelde Delaunay eveneens een divergentie tussen koers en RSI-indicator vast.

Maar deze keer gaat het wel over een positieve divergentie. Nadat de koers een eerste keer door de weerstand van 90 dollar brak, volgde er een terugval naar 83 dollar.

Op dit ogenblik is de weerstand van 90 dollar duidelijk opwaarts doorbroken en wordt hierdoor een steunniveau. Het volgende

koersdoel situeert volgens Arnaud Delaunay zich in de zone van 100 dollar.

Sindsdien is de groep volgens Arnaud Delaunay van Leleux uitgegroeid tot één van de belangrijkste fabrikanten van graafmachines en ander zwaar rollend materieel. Caterpillar zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 21% toenemen. De groep profiteerde van de groei in Noord-Amerika (+31%, geholpen door de integratie van Bucyrus) en Europe-Midden Oosten-Afrika (+15%). Maar Caterpillar kreeg ook heel wat vervangingsbestellingen voor verouderd materiaal. Eigenaars van verouderde bulldozers konden nieuwe investeringen niet meer op de lange baan schuiven ondanks de zwakke economische groei. Kortom, Caterpillar kende het beste trimester in zijn geschiedenis en trok zijn prognoses voor 2012 op. De nettowinst steeg zo maar eventjes met 67% tot 1,67 miljard dollar. De winst per aandeel kwam op 2,54 dollar uit t.o.v. 1,52 dollar één jaar geleden. Deze cijfers waren een heel eind boven de verwachtingen van de analisten. Tenslotte nog de herziene prognose: Caterpillar verwacht nu een winst per aandeel van 9,60 dollar t.o.v. 9,50 dollar voordien. Cyclische aandelen profiteren van hernieuwde risicoappetijt In de huidige beursomgeving neemt volgens Arnaud Delaunay het vertrouwen van beleggers dag na dag toe en cyclische waarden zijn de eersten om te profiteren van een hernieuwde risicoappetijt. Op de weekgrafiek stelde Arnaud Delaunay in 2011 en begin 2012 een negatieve divergentie vast tussen de koers van Caterpillar en de RSI-indicator. Deze negatieve divergentie leidde tot een sterke neerwaartse koerscorrectie: de koers daalde van 117 dollar naar 80 dollar, ofwel een koersdaling van 30% op 2 maanden tijd. Niettemin kon de koers steun vinden op een stijgende trendlijn en de RSI-indicator bevindt zich nu op neutraal terrein. Op de daggrafiek van Caterpillar stelde Delaunay eveneens een divergentie tussen koers en RSI-indicator vast. Maar deze keer gaat het wel over een positieve divergentie. Nadat de koers een eerste keer door de weerstand van 90 dollar brak, volgde er een terugval naar 83 dollar. Op dit ogenblik is de weerstand van 90 dollar duidelijk opwaarts doorbroken en wordt hierdoor een steunniveau. Het volgende koersdoel situeert volgens Arnaud Delaunay zich in de zone van 100 dollar.