De kapitaalmarkt is voor de regio gesloten en daarom kan het haar schulden niet meer herfinancieren. Opvallend is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat een woordvoerder van de regio zei dat Catalonië geen extra begrotingsmaatregelen te willen nemen in ruil voor de steun.

Dit kan de moeizame relatie tussen de regio en de centrale overheid nog verder onder druk zetten. De centrale overheid heeft in totaal Eur 18 mrd beschikbaar om de Spaanse regio's te ondersteunen.

Deposito's bij Spaanse banken nemen af

Ander slecht nieuws is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het afnemende bedrag aan deposito's bij Spaanse banken. Spaartegoeden van de private sector daalden in juli met Eur 74 mrd, oftewel 4,7%.

Het was de vierde maand van daling, waarbij juli een versnelling liet zien. De afnemende spaartegoeden en zeer beperkte toegang tot de kapitaalmarkt vergroten de afhankelijkheid van de ECB voor financiering van Spaanse banken.

Daarnaast lieten cijfers van de ECB ook zien dat er een afname was van Eur 7,6 mrd dat Spaanse banken in staatsobligaties aanhouden.

Een verdere afname van de bereidheid van Spaanse banken om Spaans staatspapier op te nemen kan de druk vergroten op het land om ook als land steun aan te vragen bij de Europese noodfondsen. De Spaanse 10-jaars rente steeg gisteren circa 10 bps naar 6,47%.

Aan een periode van relatieve rust op de primaire markt voor staatsobligaties lijkt een eind te zijn gekomen. Spanje emitteerde gisteren Eur 3,6 mrd aan kortlopende leningen en dit verliep zonder problemen, evenals een Italiaanse veiling van inflation-linked obligaties. Rentepercentages kwamen lager uit in vergelijking tot vorige emissies eind juli.

Morgen zal Italië tot Eur 7,5 mrd aan 5- en 10-jaars leningen uitgeven. De emissie van een nieuwe Eur 4 mrd 10-jaars lening door Finland verliep soepel, met inschrijvingen van Eur 8,8 mrd binnen twee uur tijd.

De kapitaalmarkt is voor de regio gesloten en daarom kan het haar schulden niet meer herfinancieren. Opvallend is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat een woordvoerder van de regio zei dat Catalonië geen extra begrotingsmaatregelen te willen nemen in ruil voor de steun. Dit kan de moeizame relatie tussen de regio en de centrale overheid nog verder onder druk zetten. De centrale overheid heeft in totaal Eur 18 mrd beschikbaar om de Spaanse regio's te ondersteunen.Deposito's bij Spaanse banken nemen af Ander slecht nieuws is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het afnemende bedrag aan deposito's bij Spaanse banken. Spaartegoeden van de private sector daalden in juli met Eur 74 mrd, oftewel 4,7%. Het was de vierde maand van daling, waarbij juli een versnelling liet zien. De afnemende spaartegoeden en zeer beperkte toegang tot de kapitaalmarkt vergroten de afhankelijkheid van de ECB voor financiering van Spaanse banken. Daarnaast lieten cijfers van de ECB ook zien dat er een afname was van Eur 7,6 mrd dat Spaanse banken in staatsobligaties aanhouden. Een verdere afname van de bereidheid van Spaanse banken om Spaans staatspapier op te nemen kan de druk vergroten op het land om ook als land steun aan te vragen bij de Europese noodfondsen. De Spaanse 10-jaars rente steeg gisteren circa 10 bps naar 6,47%. Aan een periode van relatieve rust op de primaire markt voor staatsobligaties lijkt een eind te zijn gekomen. Spanje emitteerde gisteren Eur 3,6 mrd aan kortlopende leningen en dit verliep zonder problemen, evenals een Italiaanse veiling van inflation-linked obligaties. Rentepercentages kwamen lager uit in vergelijking tot vorige emissies eind juli. Morgen zal Italië tot Eur 7,5 mrd aan 5- en 10-jaars leningen uitgeven. De emissie van een nieuwe Eur 4 mrd 10-jaars lening door Finland verliep soepel, met inschrijvingen van Eur 8,8 mrd binnen twee uur tijd.