De ommekeer bij Kinepolis sinds het aantreden van CEO Eddy Duquenne begin 2008 is een succesverhaal geworden. Het bezoekersaantal blijft dan wel al enkele jaren stabiel, maar de inkomsten per bezoeker blijven stijgen. Onder Duquenne wordt het maximum gehaald uit de bioscopen. Een voorbeeld is de efficiëntere filmprogrammatie - waardoor films op verschillende tijdstippen starten - die zorgt voor minder lange rijen in de snoep- en drankstands en dus voor meer omzet. Ook het omvangrijke vastgoed wordt geoptimaliseerd. De reconversie van de parking van Kinepolis Gent in een appartementsgebouw en de verkoop van het bioscoopgebouw in Luik - die al sinds 2004 dicht is - leverden een totale meerwaarde van 2,8 miljoen euro op.

De omzet klokte in 2011 af op 253,7 miljoen euro of een stijging van 6,1% tegenover 2010. Het bezoekersaantal bleef stabiel op 21,3 miljoen. In Spanje weegt de economische crisis op de bezoekerscijfers (-7,9%), maar dit werd gecompenseerd door stijgingen in België (+2,8%) en Frankrijk (+0,5%). Ondanks het succes van Avatar in 2010 slaagde de groep erin om in 2011 het bezoekersaantal stabiel te houden dankzij onder andere de nieuwe 'Pirates of the Carribean' film en films als 'Rundskop' in België en 'Intouchables' in Frankrijk. De bedrijfswinst (rebitda) steeg met 7,8% tot 71,7 miljoen euro en de nettowinst met 25,5% tot 35,2 miljoen euro. Door de inkoop van eigen aandelen - waarvan een deel werd vernietigd - steeg de winst per aandeel met 32% tot 5,53 euro. De stijging van de vrije kasstroom met 45% tot 56,1 miljoen euro bevestigt het 'cashkoe'-karakter van de bioscoopgroep.

De netto financiële schuld steeg met 14% tot 76,5 miljoen euro. De nieuwe investeringen en de inkoop van eigen aandelen werden deels gefinancierd met nieuwe schulden. Dit schuldniveau is echter zeer laag vergeleken met een bedrijfskasstroom van 76,1 miljoen euro.

Verwende aandeelhouders

De aandeelhouders profiteren volop mee van dit succes. Vorig jaar werd een eenmalige kapitaalvermindering van 4,33 euro per aandeel doorgevoerd. Het dividend wordt dit jaar opnieuw verhoogd, dit keer met 34% tot 1,69 euro bruto per aandeel. Vorig jaar lag het dividend ook al 37% hoger dan het jaar ervoor. Op die manier houdt Kinepolis zich aan de belofte om de payoutratio (dividend/nettowinst) op 30% te houden.

Ondanks de sterke stijging van het aandeel is het nog altijd goedkoop, aan 11,9 keer de verwachte winst voor 2012 en 11 keer de verwachte winst voor 2013. De sterke stijging van het dividend betekent dat het dividendrendement is gestegen tot 2,86%. Het aandeel heeft nog altijd potentieel en kan bijgekocht worden.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

De ommekeer bij Kinepolis sinds het aantreden van CEO Eddy Duquenne begin 2008 is een succesverhaal geworden. Het bezoekersaantal blijft dan wel al enkele jaren stabiel, maar de inkomsten per bezoeker blijven stijgen. Onder Duquenne wordt het maximum gehaald uit de bioscopen. Een voorbeeld is de efficiëntere filmprogrammatie - waardoor films op verschillende tijdstippen starten - die zorgt voor minder lange rijen in de snoep- en drankstands en dus voor meer omzet. Ook het omvangrijke vastgoed wordt geoptimaliseerd. De reconversie van de parking van Kinepolis Gent in een appartementsgebouw en de verkoop van het bioscoopgebouw in Luik - die al sinds 2004 dicht is - leverden een totale meerwaarde van 2,8 miljoen euro op.De omzet klokte in 2011 af op 253,7 miljoen euro of een stijging van 6,1% tegenover 2010. Het bezoekersaantal bleef stabiel op 21,3 miljoen. In Spanje weegt de economische crisis op de bezoekerscijfers (-7,9%), maar dit werd gecompenseerd door stijgingen in België (+2,8%) en Frankrijk (+0,5%). Ondanks het succes van Avatar in 2010 slaagde de groep erin om in 2011 het bezoekersaantal stabiel te houden dankzij onder andere de nieuwe 'Pirates of the Carribean' film en films als 'Rundskop' in België en 'Intouchables' in Frankrijk. De bedrijfswinst (rebitda) steeg met 7,8% tot 71,7 miljoen euro en de nettowinst met 25,5% tot 35,2 miljoen euro. Door de inkoop van eigen aandelen - waarvan een deel werd vernietigd - steeg de winst per aandeel met 32% tot 5,53 euro. De stijging van de vrije kasstroom met 45% tot 56,1 miljoen euro bevestigt het 'cashkoe'-karakter van de bioscoopgroep.De netto financiële schuld steeg met 14% tot 76,5 miljoen euro. De nieuwe investeringen en de inkoop van eigen aandelen werden deels gefinancierd met nieuwe schulden. Dit schuldniveau is echter zeer laag vergeleken met een bedrijfskasstroom van 76,1 miljoen euro.Verwende aandeelhoudersDe aandeelhouders profiteren volop mee van dit succes. Vorig jaar werd een eenmalige kapitaalvermindering van 4,33 euro per aandeel doorgevoerd. Het dividend wordt dit jaar opnieuw verhoogd, dit keer met 34% tot 1,69 euro bruto per aandeel. Vorig jaar lag het dividend ook al 37% hoger dan het jaar ervoor. Op die manier houdt Kinepolis zich aan de belofte om de payoutratio (dividend/nettowinst) op 30% te houden.Ondanks de sterke stijging van het aandeel is het nog altijd goedkoop, aan 11,9 keer de verwachte winst voor 2012 en 11 keer de verwachte winst voor 2013. De sterke stijging van het dividend betekent dat het dividendrendement is gestegen tot 2,86%. Het aandeel heeft nog altijd potentieel en kan bijgekocht worden.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin