Christophe Van Canneyt (Bank Puilaetco Dewaay): "Europa zal Duits zijn of zal niet zijn, zo eenvoudig liggen de zaken. Zonder Duitsland zal Europa een kruis kunnen maken over zijn toekomst. Dat betekent echter dat we ook met de Duitse wensen rekening zullen moeten houden."

De Duitsers streven naar uniformiteit binnen Europa, waardoor zaken als onze automatische loonindexering, brugpensioenen, een relatief lage pensioenleeftijd, werkloosheidsuitkeringen die onbeperkt in de tijd zijn enzovoort onder druk komen te staan. Duitsland kijkt daarbij naar het eigen verleden, de inflatiegolf tijdens de Weimar-republiek. Daarom streven de Duitsers naar een waardevaste munt. De Verenigde Staten hebben daarentegen vooral de herinnering aan de Grote Depressie behouden, waardoor ze vooral gericht blijven op het stimuleren van de economie en het vermijden van deflatie. Wij in Europa zullen echter gedwongen zijn om de wil van de Duitsers te volgen."

Christophe Van Canneyt (Bank Puilaetco Dewaay): "Europa zal Duits zijn of zal niet zijn, zo eenvoudig liggen de zaken. Zonder Duitsland zal Europa een kruis kunnen maken over zijn toekomst. Dat betekent echter dat we ook met de Duitse wensen rekening zullen moeten houden." De Duitsers streven naar uniformiteit binnen Europa, waardoor zaken als onze automatische loonindexering, brugpensioenen, een relatief lage pensioenleeftijd, werkloosheidsuitkeringen die onbeperkt in de tijd zijn enzovoort onder druk komen te staan. Duitsland kijkt daarbij naar het eigen verleden, de inflatiegolf tijdens de Weimar-republiek. Daarom streven de Duitsers naar een waardevaste munt. De Verenigde Staten hebben daarentegen vooral de herinnering aan de Grote Depressie behouden, waardoor ze vooral gericht blijven op het stimuleren van de economie en het vermijden van deflatie. Wij in Europa zullen echter gedwongen zijn om de wil van de Duitsers te volgen."