De rente op Spaanse staatobligaties is weer gestegen naar een gevaarlijk hoog niveau. De 10-jaarsrente bereikte gisteren een niveau van boven de 6,5%, terug op de hoogte van begin deze maand. Vanmorgen steeg het rendement door tot 6,61%.

Door het lenen van €100 miljard stijgt de staatschuld van Spanje dit jaar van 81% naar 90%. Dit kan ervoor zorgen dat de kredietbureaus de Spaanse kredietwaardigheid verder afwaarderen.

Daarnaast vragen beleggers zich af of deze €100 miljard wel genoeg zal zijn om de Spaanse banken te redden. Buitenlandse investeerders hebben hun belang in Spaanse schulden verder afgebouwd van 50% aan het begin van het jaar tot 37% in april.

Hierdoor wordt het belang van de Spaanse banken in de Spaanse staatschuld steeds groter. Ook de Italiaanse rente liep gisteren weer door zorgen omtrent de situatie in Italië, de 10- jaarsrente steeg tot boven de 6%.

Hoger productieplafond voor olie?

Positief nieuws is volgens Thedoor Gilissen Bankiers dat Saudi Arabie waarschijnlijk in de komende OPEC vergadering aanstaande donderdag zal pleiten voor een hoger productieplafond voor de olieproductie.

Ondanks de scherpe daling van de olieprijs van 128 dollar per vat tot onder de 100 dollar wil Saudi Arabie het aanbod op een hoog niveau houden om zo het risico van een hoge olieprijs voor de groei van de wereldeconomie te reduceren.

Het productieplafond van de OPEC is nu 30 miljoen vaten per dagen, terwijl de huidige productie van de OPEC al 31 miljoen vaten per dag bedraagt.

Door de productie structureel op een hoger niveau te zetten, wil Saudi Arabie de olieprijs rond de 100 dollar houden waardoor de inflatoire druk van een hoge olieprijs lager wordt, hetgeen positief is voor de economische groei.

De rente op Spaanse staatobligaties is weer gestegen naar een gevaarlijk hoog niveau. De 10-jaarsrente bereikte gisteren een niveau van boven de 6,5%, terug op de hoogte van begin deze maand. Vanmorgen steeg het rendement door tot 6,61%. Door het lenen van €100 miljard stijgt de staatschuld van Spanje dit jaar van 81% naar 90%. Dit kan ervoor zorgen dat de kredietbureaus de Spaanse kredietwaardigheid verder afwaarderen. Daarnaast vragen beleggers zich af of deze €100 miljard wel genoeg zal zijn om de Spaanse banken te redden. Buitenlandse investeerders hebben hun belang in Spaanse schulden verder afgebouwd van 50% aan het begin van het jaar tot 37% in april. Hierdoor wordt het belang van de Spaanse banken in de Spaanse staatschuld steeds groter. Ook de Italiaanse rente liep gisteren weer door zorgen omtrent de situatie in Italië, de 10- jaarsrente steeg tot boven de 6%.Hoger productieplafond voor olie? Positief nieuws is volgens Thedoor Gilissen Bankiers dat Saudi Arabie waarschijnlijk in de komende OPEC vergadering aanstaande donderdag zal pleiten voor een hoger productieplafond voor de olieproductie. Ondanks de scherpe daling van de olieprijs van 128 dollar per vat tot onder de 100 dollar wil Saudi Arabie het aanbod op een hoog niveau houden om zo het risico van een hoge olieprijs voor de groei van de wereldeconomie te reduceren. Het productieplafond van de OPEC is nu 30 miljoen vaten per dagen, terwijl de huidige productie van de OPEC al 31 miljoen vaten per dag bedraagt. Door de productie structureel op een hoger niveau te zetten, wil Saudi Arabie de olieprijs rond de 100 dollar houden waardoor de inflatoire druk van een hoge olieprijs lager wordt, hetgeen positief is voor de economische groei.