Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "Momenteel spendeert Griekenland meer als 50% van hun inkomsten aan interestbetalingen. Een situatie die bij verdere stijgingen van hun interestvoeten niet houdbaar is. De herstructureringen waar men het over heeft zijn volgens ons te categoriseren als soft-herschikking van de looptijd en/of de interestvoeten of een harde herstructurering onder de vorm van een zogenaamde haircut, waarbij slechts een deel van de nominale waarde van de obligaties terugbetaald zou worden. Een derde scenario is dat Griekenland de muntunie zou verlaten. Als we even bij de mogelijke gevolgen van het laatste scenario stilstaan, dan zijn de gevolgen moeilijk te overzien : het land gaat failliet, de ondernemingssector gaat failliet door hun uitstaande euro-schulden, de banksector gaat overkop omdat iedereen bij een te sterk gerucht geld van zijn rekening in euro afhaalt. Bij een herintroductie van de drachme wordt deze enorm gedevalueerd. Door het uit de EU stappen vervallen de voordelen van de devaluatie in het niets door het nieuw opleggen van importbelastingen."

Het lijkt er dus op dat men eerder een soft-herstructurering aan het voorbereiden is, omwille van de volgende redenen. Verstraete: "De ECB evalueert de effecten op hun balans niet aan de marktwaarde, maar op de nominale waarde. Concreet betekent dit dat bij een verlenging van de looptijd er geen waardeverlies op de ECB balans geboekt dient te worden. Hierdoor moet men niet naar de aandeelhouders van de ECB stappen voor een kapitaalsverhoging. Dit zou politiek heel moeilijk liggen omdat alle 27 lidstaten hier hun akkoord moeten op geven. Kapitaal geven onder deze vorm is ook politiek heel moeilijk te verkopen en hierdoor daalt de kans op een haircut."

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "Momenteel spendeert Griekenland meer als 50% van hun inkomsten aan interestbetalingen. Een situatie die bij verdere stijgingen van hun interestvoeten niet houdbaar is. De herstructureringen waar men het over heeft zijn volgens ons te categoriseren als soft-herschikking van de looptijd en/of de interestvoeten of een harde herstructurering onder de vorm van een zogenaamde haircut, waarbij slechts een deel van de nominale waarde van de obligaties terugbetaald zou worden. Een derde scenario is dat Griekenland de muntunie zou verlaten. Als we even bij de mogelijke gevolgen van het laatste scenario stilstaan, dan zijn de gevolgen moeilijk te overzien : het land gaat failliet, de ondernemingssector gaat failliet door hun uitstaande euro-schulden, de banksector gaat overkop omdat iedereen bij een te sterk gerucht geld van zijn rekening in euro afhaalt. Bij een herintroductie van de drachme wordt deze enorm gedevalueerd. Door het uit de EU stappen vervallen de voordelen van de devaluatie in het niets door het nieuw opleggen van importbelastingen." Het lijkt er dus op dat men eerder een soft-herstructurering aan het voorbereiden is, omwille van de volgende redenen. Verstraete: "De ECB evalueert de effecten op hun balans niet aan de marktwaarde, maar op de nominale waarde. Concreet betekent dit dat bij een verlenging van de looptijd er geen waardeverlies op de ECB balans geboekt dient te worden. Hierdoor moet men niet naar de aandeelhouders van de ECB stappen voor een kapitaalsverhoging. Dit zou politiek heel moeilijk liggen omdat alle 27 lidstaten hier hun akkoord moeten op geven. Kapitaal geven onder deze vorm is ook politiek heel moeilijk te verkopen en hierdoor daalt de kans op een haircut."