"Inderdaad, 2011 wordt het jaar waarin het begrip 'risico' geherdefinieerd zal worden. Vastrentende waarde en cash zijn niet langer de veilige schuilplaatsen die ze ooit waren. Hetzelfde geldt uiteraard voor overheidsobligaties. De koersen van overheidsobligaties gaan dalen, niet vanwege inflatiegevaar maar vanwege een kopersstaking."

De balansen van de banken gaan weer in de problemen raken omdat de balansen van de overheden hetzelfde gaan doen. Verstraete: "Ook de verzekeringsmaatschappijen, die per definitie grote hoeveelheden obligaties kopen, zulen moeten gaan afschrijven. Wat overblijft zijn de activaklassen die vroeger als risicovol golden: aandelen (maar geen banken of verzekeraars!). De Amerikaanse bedrijven bezaten in de afgelopen 60 jaar nooit zo veel cash, maar liefst 11% van hun assets bestaan uit liquiditeiten. De winstmarges bevinden zich op recordniveaus en daarnaast dalen de arbeidskosten aan het snelste tempo in 40 jaar."

"Inderdaad, 2011 wordt het jaar waarin het begrip 'risico' geherdefinieerd zal worden. Vastrentende waarde en cash zijn niet langer de veilige schuilplaatsen die ze ooit waren. Hetzelfde geldt uiteraard voor overheidsobligaties. De koersen van overheidsobligaties gaan dalen, niet vanwege inflatiegevaar maar vanwege een kopersstaking." De balansen van de banken gaan weer in de problemen raken omdat de balansen van de overheden hetzelfde gaan doen. Verstraete: "Ook de verzekeringsmaatschappijen, die per definitie grote hoeveelheden obligaties kopen, zulen moeten gaan afschrijven. Wat overblijft zijn de activaklassen die vroeger als risicovol golden: aandelen (maar geen banken of verzekeraars!). De Amerikaanse bedrijven bezaten in de afgelopen 60 jaar nooit zo veel cash, maar liefst 11% van hun assets bestaan uit liquiditeiten. De winstmarges bevinden zich op recordniveaus en daarnaast dalen de arbeidskosten aan het snelste tempo in 40 jaar."