Bovendien gaat het europees noodfonds (EFSF) de rente verlagen tot 3.5% en de looptijd verlengen tot 15 of zelfs 30 jaar. Ook hier dragen de banken bij door „vrijwillig" te verlengen. Tot 2020 betekent dit 106 miljard euro bijdrage.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "De ambitie van vooral Frankrijk is om de druk van de ECB weg te nemen en een surrogaat op te richten voor het IMF. Hiertoe worden de bevoegdheden van het EFSF serieus uitgebreid. Kredietlijnen aan noodlijden landen worden mogelijk, versteviging van de bankensector en wellicht de meest ingrijpende verandering is de mogelijkheid van het fonds om op de secundaire markt obligaties terug in te kopen. Wat er met andere woorden gebeurt is, is de creatie van een „bad bank" oplossing met obligaties van probleemlanden in de portefeuille. Hierdoor is er een ontkoppeling onstaan van de ECB. Dit is wellicht op termijn een goede zaak."

Bovendien gaat het europees noodfonds (EFSF) de rente verlagen tot 3.5% en de looptijd verlengen tot 15 of zelfs 30 jaar. Ook hier dragen de banken bij door „vrijwillig" te verlengen. Tot 2020 betekent dit 106 miljard euro bijdrage. Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "De ambitie van vooral Frankrijk is om de druk van de ECB weg te nemen en een surrogaat op te richten voor het IMF. Hiertoe worden de bevoegdheden van het EFSF serieus uitgebreid. Kredietlijnen aan noodlijden landen worden mogelijk, versteviging van de bankensector en wellicht de meest ingrijpende verandering is de mogelijkheid van het fonds om op de secundaire markt obligaties terug in te kopen. Wat er met andere woorden gebeurt is, is de creatie van een „bad bank" oplossing met obligaties van probleemlanden in de portefeuille. Hierdoor is er een ontkoppeling onstaan van de ECB. Dit is wellicht op termijn een goede zaak."