Bruno Verstraete, beheerder bij Nautilus Capital: "De escalatie van de crisis komt op een zeer ongelegen moment, want donderdag moet de Bundesbank stemmen over het reddingsplan voor Griekenland. Hoe meer het virus zich verspreidt, hoe meer de Duitsers zich de vraag gaan stellen of het wel zin heeft om geld te spenderen aan de Club Med-landen."

Een alternatief voor het reddingsplan zou volgens Verstraete de uitgifte van een Europese obligatie kunnen worden: "Het doemscenario van een verlaten van de eurozone door de sterke landen komt dichterbij. Om dat te voorkomen, moet er iets gebeuren. Er zou overwogen kunnen worden om Europese obligaties uit te geven en zo de markt voor schut te zetten. We mogen niet vergeten dat het nu al over meer dan 1000 miljard euro gaat - de gecombineerde schulden van Portugal, Spanje en Griekenland - en niet langer meer over de 110 miljard euro aan Griekse schulden. Die meer dan 1000 miljard euro stemt overeen met 4000 euro per Belg of per Duitser en dat is gewoon onaanvaardbaar. Niets doen is in dit geval ook gevaarlijk, zodat het alternatief van een Europese obligatie kan overwogen worden. Gebeurt dit niet, dan dreigt het risico dat de crisis zich opnieuw als een boomerang tegen de banken keert."

Bruno Verstraete, beheerder bij Nautilus Capital: "De escalatie van de crisis komt op een zeer ongelegen moment, want donderdag moet de Bundesbank stemmen over het reddingsplan voor Griekenland. Hoe meer het virus zich verspreidt, hoe meer de Duitsers zich de vraag gaan stellen of het wel zin heeft om geld te spenderen aan de Club Med-landen." Een alternatief voor het reddingsplan zou volgens Verstraete de uitgifte van een Europese obligatie kunnen worden: "Het doemscenario van een verlaten van de eurozone door de sterke landen komt dichterbij. Om dat te voorkomen, moet er iets gebeuren. Er zou overwogen kunnen worden om Europese obligaties uit te geven en zo de markt voor schut te zetten. We mogen niet vergeten dat het nu al over meer dan 1000 miljard euro gaat - de gecombineerde schulden van Portugal, Spanje en Griekenland - en niet langer meer over de 110 miljard euro aan Griekse schulden. Die meer dan 1000 miljard euro stemt overeen met 4000 euro per Belg of per Duitser en dat is gewoon onaanvaardbaar. Niets doen is in dit geval ook gevaarlijk, zodat het alternatief van een Europese obligatie kan overwogen worden. Gebeurt dit niet, dan dreigt het risico dat de crisis zich opnieuw als een boomerang tegen de banken keert."