Bruno Verstraete (Nautilus Capital): Indien de markten de details als voldoende verregaand en transparant beschouwen én indien de banken die bijkomend kapitaal nodig hebben het snel kunnen vinden kunnen deze stress tests heel positief zijn voor het vertrouwen. Een van de criteria is dat het kernkapitaal (Tier 1) van de banken meer dan 6% moet bedragen om te slagen in de test. De tweede belangrijkste graadmeter is de blootstelling aan overheidsschulden. Dit is vrij nieuw gezien overheden tot voor kort een lager risico meekregen als de financiële sector. Hier lijkt op het eerste zicht minder aandacht aan besteed te worden. De blootstelling aan bepaalde risicosectoren bijvoorbeeld is momenteel nog niet gedetailleerd. De vraag die we ons als belegger moeten stellen is : „kan Europa eindelijk eens positief verrassen met goede communicatie en resultaten die overtuigen?". Dat is essentieel de vraag voor vele activaklassen voor de komende week, met de EUR, CDS'spreads en misschien zelfs globale aandelen."

Dit vertrouwen is vereist om de leenkosten (funding costs) van de banken niet te hoog te laten oplopen en zodoende banken ertoe kan aanzetten om geld aan de economie te lenen. Verstraete: "Micro-economie wordt niet gerespecteerd. De bedrijfsresultaten ogen momenteel dan wel goed, maar zijn een reflectie van het voorbije kwartaal. De vooruitzichten zijn telkens heel vaag... Macro-economisch doen de cijfers twijfelen of een double-dip nu tot de mogelijkheden behoort of niet. Het is duidelijk dat de meeste vooruitlopende indicatoren op rood staan. Hierbij zijn de consumenten duidelijk negatief gestemd, is de huizenverkoop in de VS nog steeds op sterven na dood en is de transportsector geeft op zijn minst tegenstrijdige signalen. Zelfs de FED heeft haar winstvooruitzichten naar beneden toe bijgesteld. Niet direct dingen waar men als belegger vrolijker van wordt. De Grote Recessie wordt naar alle waarschijnlijkheid een lange Recessie. Economisch tikken klokken helaas nog steeds niet sneller als in de jaren dertig..."

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): Indien de markten de details als voldoende verregaand en transparant beschouwen én indien de banken die bijkomend kapitaal nodig hebben het snel kunnen vinden kunnen deze stress tests heel positief zijn voor het vertrouwen. Een van de criteria is dat het kernkapitaal (Tier 1) van de banken meer dan 6% moet bedragen om te slagen in de test. De tweede belangrijkste graadmeter is de blootstelling aan overheidsschulden. Dit is vrij nieuw gezien overheden tot voor kort een lager risico meekregen als de financiële sector. Hier lijkt op het eerste zicht minder aandacht aan besteed te worden. De blootstelling aan bepaalde risicosectoren bijvoorbeeld is momenteel nog niet gedetailleerd. De vraag die we ons als belegger moeten stellen is : „kan Europa eindelijk eens positief verrassen met goede communicatie en resultaten die overtuigen?". Dat is essentieel de vraag voor vele activaklassen voor de komende week, met de EUR, CDS'spreads en misschien zelfs globale aandelen." Dit vertrouwen is vereist om de leenkosten (funding costs) van de banken niet te hoog te laten oplopen en zodoende banken ertoe kan aanzetten om geld aan de economie te lenen. Verstraete: "Micro-economie wordt niet gerespecteerd. De bedrijfsresultaten ogen momenteel dan wel goed, maar zijn een reflectie van het voorbije kwartaal. De vooruitzichten zijn telkens heel vaag... Macro-economisch doen de cijfers twijfelen of een double-dip nu tot de mogelijkheden behoort of niet. Het is duidelijk dat de meeste vooruitlopende indicatoren op rood staan. Hierbij zijn de consumenten duidelijk negatief gestemd, is de huizenverkoop in de VS nog steeds op sterven na dood en is de transportsector geeft op zijn minst tegenstrijdige signalen. Zelfs de FED heeft haar winstvooruitzichten naar beneden toe bijgesteld. Niet direct dingen waar men als belegger vrolijker van wordt. De Grote Recessie wordt naar alle waarschijnlijkheid een lange Recessie. Economisch tikken klokken helaas nog steeds niet sneller als in de jaren dertig..."