Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "Mogelijk staan obligaties inderdaad aan het einde van een supercyclus, zoals de titel al laat vermoeden. Die cyclus kan zelfs begonnen zijn bij begin van de jaren 80, toen de rente in Europa hoog stond. Die hoge rente liep toen hand in hand met een hoge inflatie."

Onder invloed van een aantal factoren bleef de rente lange tijd laag. Daarbij mogen we denken aan de komst van de euro en aan de constant lage inflatie. Die lage inflatie hield onder andere verband met het feit dat Azië deflatie exporteerde. Verstraete: "Die gunstige voedingsbodem voor lage rentevoeten lijkt te verdwijnen. Op korte termijn dreigt er weliswaar geen echt inflatiegevaar, maar waakzaamheid blijft niettemin geboden. Azië gaat nu in plaats van deflatie inflatie exporteren, met alle gevolgen van dien. Een factor die in verband met de evolutie van de rente vaak over het hoofd wordt gezien, is de beschikbaarheid van kapitaal. De hoeveelheid beschikbaar kapitaal is aan het krimpen, waarbij we niet over het hoofd mogen zien dat de beurzen in de afgelopen 10 jaar nauwelijks bewogen hebben. Of met andere woorden: zelfs zonder inflatie zal de belegger een hogere vergoeding gaan vragen op zijn (relatief) schaars beschikbare kapitaal. Tegen die achtergrond kan de rente alleen maar stijgen."

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "Mogelijk staan obligaties inderdaad aan het einde van een supercyclus, zoals de titel al laat vermoeden. Die cyclus kan zelfs begonnen zijn bij begin van de jaren 80, toen de rente in Europa hoog stond. Die hoge rente liep toen hand in hand met een hoge inflatie." Onder invloed van een aantal factoren bleef de rente lange tijd laag. Daarbij mogen we denken aan de komst van de euro en aan de constant lage inflatie. Die lage inflatie hield onder andere verband met het feit dat Azië deflatie exporteerde. Verstraete: "Die gunstige voedingsbodem voor lage rentevoeten lijkt te verdwijnen. Op korte termijn dreigt er weliswaar geen echt inflatiegevaar, maar waakzaamheid blijft niettemin geboden. Azië gaat nu in plaats van deflatie inflatie exporteren, met alle gevolgen van dien. Een factor die in verband met de evolutie van de rente vaak over het hoofd wordt gezien, is de beschikbaarheid van kapitaal. De hoeveelheid beschikbaar kapitaal is aan het krimpen, waarbij we niet over het hoofd mogen zien dat de beurzen in de afgelopen 10 jaar nauwelijks bewogen hebben. Of met andere woorden: zelfs zonder inflatie zal de belegger een hogere vergoeding gaan vragen op zijn (relatief) schaars beschikbare kapitaal. Tegen die achtergrond kan de rente alleen maar stijgen."