Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "De markt ziet een failliet banksysteem, dat enkel met staatshulp gered kan worden. Hiervoor is er een pak geld vereist, tenzij men de banken volledig nationaliseert, de staat de garanties van de banken overneemt en via de ECB obligaties opgenomen worden. Dit zou met andere woorden de ECB dwingen in een volgende ronde van kwantitatief ingrijpen."

Dit is geen liquiditeitscrisis, dit is een solvabiliteitscrisis van het Ierse banksysteem, zo merkt Verstraete op: "Door het overgewicht van de financiële sector in de Ierse economie is men in deze situatie terecht kunnen komen. Binnen Europa kan er niet gedevalueerd worden, kan er niet op landbasis geld gedrukt worden en is het probleem dermate groot geworden dat er geen enkele internationale instelling groot genoeg is om het probleem op te lossen. Hierdoor is het enige dat overblijft het herstructureren van schuld en de obligatiehouders de verliezen te laten slikken.

Een permanent mechanisme mét duidelijke blijk van een solidariteit binnen een Europese federatie zou deze twijfel moeten wegnemen. Helaas is de markt steeds dringender op zoek naar oplossing als de politiek die in onderling overleg wil/kan brengen. De officiële deadline hieromtrent is midden december. Tot dan zullen de financiële markten in het ongewisse blijven en zal de volatiliteit op de obligatie en euromarkt blijven aanhouden."

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "De markt ziet een failliet banksysteem, dat enkel met staatshulp gered kan worden. Hiervoor is er een pak geld vereist, tenzij men de banken volledig nationaliseert, de staat de garanties van de banken overneemt en via de ECB obligaties opgenomen worden. Dit zou met andere woorden de ECB dwingen in een volgende ronde van kwantitatief ingrijpen." Dit is geen liquiditeitscrisis, dit is een solvabiliteitscrisis van het Ierse banksysteem, zo merkt Verstraete op: "Door het overgewicht van de financiële sector in de Ierse economie is men in deze situatie terecht kunnen komen. Binnen Europa kan er niet gedevalueerd worden, kan er niet op landbasis geld gedrukt worden en is het probleem dermate groot geworden dat er geen enkele internationale instelling groot genoeg is om het probleem op te lossen. Hierdoor is het enige dat overblijft het herstructureren van schuld en de obligatiehouders de verliezen te laten slikken. Een permanent mechanisme mét duidelijke blijk van een solidariteit binnen een Europese federatie zou deze twijfel moeten wegnemen. Helaas is de markt steeds dringender op zoek naar oplossing als de politiek die in onderling overleg wil/kan brengen. De officiële deadline hieromtrent is midden december. Tot dan zullen de financiële markten in het ongewisse blijven en zal de volatiliteit op de obligatie en euromarkt blijven aanhouden."