Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "Het redddingsplan voor Griekenland zal hoe dan ook de druk op de rente doen toenemen. Dat heeft niet zozeer te maken met inflatie als wel met het feit dat niemand in de huidige omstandigheden staat te springen om rente - lees obligaties - te kopen. Er is dus met andere woorden wel aanbod, maar weinig vraag. Wanneer de rente gaat stijgen, zal dat ongetwijfeld ook economische gevolgen gaan krijgen."

Een bijkomend probleem is dat de Europese banken op grote schaal in Griekse obligaties belegd zijn. Verstraete: "In totaal gaat het om een bedrag van 270 miljard euro, waarvan 40% bij Franse banken is geplaatst en 20% bij Duitse. Dat verklaart meteen ook waarom de Fransen zo scheutig zijn om een reddingsplan voor Griekenland goed te keuren. Maar in de Wall Street Journal stond te lezen dat Duitsland moet kiezen om ofwel Griekenland te redden, ofwel de Duitse banken vanwege hun participaties in Griekse banken. Gezien de grote risico's is er op de financiële markten momenteel duidelijk een streven naar veiligheid."

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): "Het redddingsplan voor Griekenland zal hoe dan ook de druk op de rente doen toenemen. Dat heeft niet zozeer te maken met inflatie als wel met het feit dat niemand in de huidige omstandigheden staat te springen om rente - lees obligaties - te kopen. Er is dus met andere woorden wel aanbod, maar weinig vraag. Wanneer de rente gaat stijgen, zal dat ongetwijfeld ook economische gevolgen gaan krijgen." Een bijkomend probleem is dat de Europese banken op grote schaal in Griekse obligaties belegd zijn. Verstraete: "In totaal gaat het om een bedrag van 270 miljard euro, waarvan 40% bij Franse banken is geplaatst en 20% bij Duitse. Dat verklaart meteen ook waarom de Fransen zo scheutig zijn om een reddingsplan voor Griekenland goed te keuren. Maar in de Wall Street Journal stond te lezen dat Duitsland moet kiezen om ofwel Griekenland te redden, ofwel de Duitse banken vanwege hun participaties in Griekse banken. Gezien de grote risico's is er op de financiële markten momenteel duidelijk een streven naar veiligheid."