Het reddingsplan voor Cyprus brengt het Europese schuldenprobleem weer op de voorgrond. En het verwondert niemand dat in deze marktomgeving de banken de grootste verliezers waren en de rentevoeten van Spaanse en Italiaanse obligaties de hoogte ingingen.

Vanuit een breder perspectief kan ook de stelling verdedigd worden dat de beurzen, na de mooie opwaartse rit van de afgelopen maanden, aan een correctie toe zijn.

En dan is voor de grote beleggers (hiermee bedoelen we de institutionele beleggers zoals fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen) elke reden goed om de posities in aandelen te verlichten.

Want hoe moeten we anders verklaren dat ook voor de Amerikaanse markt een lagere opening (de futures op de S&P 500 wijzen op dit ogenblik op een daling met 0,85%) wordt verwacht?

Het belang van de Cypriotische markt voor Amerikaanse bedrijven kunnen we als verwaarloosbaar omschrijven.

Als hij naar de Amerikaanse markt kijkt, kan Van Herck we niet om de vaststelling heen dat de volatiliteitsindicator VIX tot op het

laagste peil in jaren is teruggevallen en bijna even laag staat als in de eerste jaarhelft van 2007.

Het sluit niet uit dat de S&P 500 na een korte correctie nog eens richting 1.600 punten klimt.

Maar vanaf de huidige niveaus is dit slechts een potentieel van iets meer dan 2%. En ondertussen kelderen de grondstoffenprijzen en zit de dollar in een stijgende trend. Een reden waarom de analisten van Leleux hun afbouwenadvies blijven aanhouden.

Het reddingsplan voor Cyprus brengt het Europese schuldenprobleem weer op de voorgrond. En het verwondert niemand dat in deze marktomgeving de banken de grootste verliezers waren en de rentevoeten van Spaanse en Italiaanse obligaties de hoogte ingingen. Vanuit een breder perspectief kan ook de stelling verdedigd worden dat de beurzen, na de mooie opwaartse rit van de afgelopen maanden, aan een correctie toe zijn. En dan is voor de grote beleggers (hiermee bedoelen we de institutionele beleggers zoals fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen) elke reden goed om de posities in aandelen te verlichten. Want hoe moeten we anders verklaren dat ook voor de Amerikaanse markt een lagere opening (de futures op de S&P 500 wijzen op dit ogenblik op een daling met 0,85%) wordt verwacht? Het belang van de Cypriotische markt voor Amerikaanse bedrijven kunnen we als verwaarloosbaar omschrijven. Als hij naar de Amerikaanse markt kijkt, kan Van Herck we niet om de vaststelling heen dat de volatiliteitsindicator VIX tot op het laagste peil in jaren is teruggevallen en bijna even laag staat als in de eerste jaarhelft van 2007. Het sluit niet uit dat de S&P 500 na een korte correctie nog eens richting 1.600 punten klimt. Maar vanaf de huidige niveaus is dit slechts een potentieel van iets meer dan 2%. En ondertussen kelderen de grondstoffenprijzen en zit de dollar in een stijgende trend. Een reden waarom de analisten van Leleux hun afbouwenadvies blijven aanhouden.