Governeur Mervyn King van de centrale bank beschikt over weinig slagkracht, gezien het Verenigd Koninkrijk de langste recessie uit haar geschiedenis beleeft. Bovendien is van inflatiedruk momenteel geen sprake.

Clarke is van mening dat er een grote druk op de schouders van King ligt. Die mag de rente niet te snel verhogen, want daardoor zou de Britse economie het extra moeilijk kunnen krijgen.

Anderzijds moet de centrale bank ook de evolutie van de inflatie nauwlettend in de gaten houden. Vorige week kondigde de Britse centrale bank nog aan £200 mrd extra in de economie te pompen.

De rente in het Verenigd Koninkrijk bevindt zich op een recordlaagte van een half procent sinds maart van dit jaar.

De deflatoire druk is volgens Clarke momenteel nog zo sterk dat er in de komende een tot twee jaar van inflatoir gevaar geen sprake kan zijn. De Bank of England verwacht dat de kritische inflatiegrens van 2% in de komende twee jaar niet meer gehaald zal worden.

Governeur Mervyn King van de centrale bank beschikt over weinig slagkracht, gezien het Verenigd Koninkrijk de langste recessie uit haar geschiedenis beleeft. Bovendien is van inflatiedruk momenteel geen sprake. Clarke is van mening dat er een grote druk op de schouders van King ligt. Die mag de rente niet te snel verhogen, want daardoor zou de Britse economie het extra moeilijk kunnen krijgen. Anderzijds moet de centrale bank ook de evolutie van de inflatie nauwlettend in de gaten houden. Vorige week kondigde de Britse centrale bank nog aan £200 mrd extra in de economie te pompen. De rente in het Verenigd Koninkrijk bevindt zich op een recordlaagte van een half procent sinds maart van dit jaar. De deflatoire druk is volgens Clarke momenteel nog zo sterk dat er in de komende een tot twee jaar van inflatoir gevaar geen sprake kan zijn. De Bank of England verwacht dat de kritische inflatiegrens van 2% in de komende twee jaar niet meer gehaald zal worden.