Ten opzichte van de dollar verloor de Britse munt 1 cent en ten opzichte van de euro (op zichzelf ook al zwak) was het eveneens 1 cent.

Nu was het bericht volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer op zichzelf niet verrassend. Al weken werd rekening gehouden met een afwaardering van Groot-Brittannië. De koers van het pond was sinds het begin van het nieuwe jaar al met ruim 7% gedaald.

We are British

Het afgelopen weekeinde werd in de Britse pers natuurlijk volop geschreven over deze "vernedering" voor de Britten, het niet meer behoren tot het selecte groepje landen dat een triple A status heeft. Met name werd het gezien als een tik op de vingers van de regering Cameron.

Deze blijft de triple A status zien als het bewijs dat de economische plannen goed werken. Nu kan men zich daar niet meer achter verschuilen. Aan de andere kant was er ook de Britse cynische houding.

De Financial Times sprak van "eindelijk eens goed nieuws voor het Verenigd Koninkrijk". Die houding is vooral gebaseerd op het gegeven dat nadat de Verenigde Staten een downgrade kregen in de zomer van 2011 de obligatierente alleen maar is gedaald.

Hetzelfde geldt voor de situatie in Frankrijk nadat in januari 2012 er een downgrade (door S&P) was. De Franse rente is vanaf dat moment alleen maar gedaald.

Maar om die lijn door te trekken naar de Britse Gilts lijkt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wat overdreven. Immers de daling van de rentes in de Verenigde Staten en later in Frankrijk kwam vooral door acties van de centrale bank.

Dat gaat wellicht nu niet op. De Britse 10 jarige rente is in de afgelopen maanden relatief fors gaan stijgen. In de zomer was het rendement nog 1,5% en vrijdag was dit opgelopen naar 2,1%. In theorie moet de ratingverlaging ook voor een hogere rente zorgen.

Ten opzichte van de dollar verloor de Britse munt 1 cent en ten opzichte van de euro (op zichzelf ook al zwak) was het eveneens 1 cent. Nu was het bericht volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer op zichzelf niet verrassend. Al weken werd rekening gehouden met een afwaardering van Groot-Brittannië. De koers van het pond was sinds het begin van het nieuwe jaar al met ruim 7% gedaald.We are British Het afgelopen weekeinde werd in de Britse pers natuurlijk volop geschreven over deze "vernedering" voor de Britten, het niet meer behoren tot het selecte groepje landen dat een triple A status heeft. Met name werd het gezien als een tik op de vingers van de regering Cameron. Deze blijft de triple A status zien als het bewijs dat de economische plannen goed werken. Nu kan men zich daar niet meer achter verschuilen. Aan de andere kant was er ook de Britse cynische houding. De Financial Times sprak van "eindelijk eens goed nieuws voor het Verenigd Koninkrijk". Die houding is vooral gebaseerd op het gegeven dat nadat de Verenigde Staten een downgrade kregen in de zomer van 2011 de obligatierente alleen maar is gedaald. Hetzelfde geldt voor de situatie in Frankrijk nadat in januari 2012 er een downgrade (door S&P) was. De Franse rente is vanaf dat moment alleen maar gedaald. Maar om die lijn door te trekken naar de Britse Gilts lijkt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wat overdreven. Immers de daling van de rentes in de Verenigde Staten en later in Frankrijk kwam vooral door acties van de centrale bank. Dat gaat wellicht nu niet op. De Britse 10 jarige rente is in de afgelopen maanden relatief fors gaan stijgen. In de zomer was het rendement nog 1,5% en vrijdag was dit opgelopen naar 2,1%. In theorie moet de ratingverlaging ook voor een hogere rente zorgen.