Roger Bootle, in Londen hoofd van het analistenteam van Capital Economics, is van mening dat openbreken van de eurozone door de meeste van zijn collega's als negatief wordt ervaren. Dat hoeft echter niet noodzakelijk zo te zijn.

Van een ramp is volgens Bootle geen sprake, Europa als geheel zou er zelfs beter van worden. De breakup zou dus niet alleen de situatie van de zwakkere landen verbeteren.

Zonder een openbreken van de eurozone staat Europa jaren van economische pijn te wachten. Italië, Spanje, Ierland, Portugal en Griekenland zouden snel hun concurrentiekracht weer herwinnen wanneer de euro wordt afgeschaft.

Het volledig opgeven van de euro zou ook de Duitse economie ten goede komen. Door het herinvoeren van een sterke mark kan het aantrekken van de binnenlandse vraag het wegvallen van de export compenseren.

Roger Bootle, in Londen hoofd van het analistenteam van Capital Economics, is van mening dat openbreken van de eurozone door de meeste van zijn collega's als negatief wordt ervaren. Dat hoeft echter niet noodzakelijk zo te zijn. Van een ramp is volgens Bootle geen sprake, Europa als geheel zou er zelfs beter van worden. De breakup zou dus niet alleen de situatie van de zwakkere landen verbeteren. Zonder een openbreken van de eurozone staat Europa jaren van economische pijn te wachten. Italië, Spanje, Ierland, Portugal en Griekenland zouden snel hun concurrentiekracht weer herwinnen wanneer de euro wordt afgeschaft. Het volledig opgeven van de euro zou ook de Duitse economie ten goede komen. Door het herinvoeren van een sterke mark kan het aantrekken van de binnenlandse vraag het wegvallen van de export compenseren.