In de dagen en weken voorafgaand aan het tweede grootste sportgebeuren ter wereld braken er in Brazilië betogingen en stakingen uit als protest tegen de organisatie van dit peperdure evenement.

Een enquête door consultant Datafolha wees uit dat meer dan de helft van de Brazilianen gekant zijn tegen de organisatie van het WK voetbal.

Volgens de argumentatie van de tegenstanders zouden de belastingcenten beter besteed worden aan de gebrekkige Braziliaanse infrastructuur en de bestrijding van de armoede dan aan een prestigeproject zoals het WK voetbal.

De totaalkost van het gebeuren wordt geraamd op 30 miljard real (of bijna €10 miljard) maar ervaring met gelijkaardige sportevenementen in het verleden hebben aangetoond dat dergelijke ramingen meestal ruimschoots worden overschreden.

De economische baten van de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal vormen ook het onderwerp van verhitte discussies.

Volgens de voorstanders zal de organisatie van het gebeuren dit jaar 710,000 extra jobs opleveren en de verwachte 600,000 bezoekers zouden de toeristische sector in 2014 een boost moeten opleveren.

De regering hoopt met een geslaagd WK genoeg politieke goodwill te creëren bij de kiezers zodat de partij van president Roussef bij de parlementsverkiezingen van oktober een goede score behaalt.

Maar de kansen daarop worden kleiner als de economie blijft slabakken. Eens de euforie van de sportieve successen van de Seleçao Brasileira is weggespoeld , bestaat de kans dat Brazilië wakker wordt met een economische kater.

In de dagen en weken voorafgaand aan het tweede grootste sportgebeuren ter wereld braken er in Brazilië betogingen en stakingen uit als protest tegen de organisatie van dit peperdure evenement. Een enquête door consultant Datafolha wees uit dat meer dan de helft van de Brazilianen gekant zijn tegen de organisatie van het WK voetbal. Volgens de argumentatie van de tegenstanders zouden de belastingcenten beter besteed worden aan de gebrekkige Braziliaanse infrastructuur en de bestrijding van de armoede dan aan een prestigeproject zoals het WK voetbal. De totaalkost van het gebeuren wordt geraamd op 30 miljard real (of bijna €10 miljard) maar ervaring met gelijkaardige sportevenementen in het verleden hebben aangetoond dat dergelijke ramingen meestal ruimschoots worden overschreden. De economische baten van de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal vormen ook het onderwerp van verhitte discussies. Volgens de voorstanders zal de organisatie van het gebeuren dit jaar 710,000 extra jobs opleveren en de verwachte 600,000 bezoekers zouden de toeristische sector in 2014 een boost moeten opleveren. De regering hoopt met een geslaagd WK genoeg politieke goodwill te creëren bij de kiezers zodat de partij van president Roussef bij de parlementsverkiezingen van oktober een goede score behaalt. Maar de kansen daarop worden kleiner als de economie blijft slabakken. Eens de euforie van de sportieve successen van de Seleçao Brasileira is weggespoeld , bestaat de kans dat Brazilië wakker wordt met een economische kater.