Petrobras

Brazilië lijkt volgens W. Steentje ideaal. Er is een democratische regering, de juridische structuur is duidelijk en het land is grondstofrijk.

Grootste probleem is de misdaad in de achterstandwijken maar daar lijkt de regering langzaam vat op te krijgen. De Braziliaanse index heeft het dit jaar niet goed gedaan.

Per saldo een daling van 2,4% waar de laatste week vooral voor verantwoordelijk was. Vorige week stond de index nog op een jaarwinstje.

Sommige aandelen hebben het uitstekend gedaan zoals bijvoorbeeld Hypermarcas, enigszins te vergelijken met Unilever.

Het aandeel is ruim 70% gestegen. Daar staat tegenover dat sommige aandelen het slecht hebben gedaan, met name in de bouwsector. Maar de meeste beleggers die in Brazilië investeren zullen niet direct dit soort aandelen kopen.

De meesten richten zich volgens W. Steentje op het bekendste aandeel Petrobras, de oliemaatschappij. Daar heeft de gemiddelde belegger dit jaar weinig plezier aan gehad. Eind 2011 stond de koers op BRL 22,50 (€ 8,48). Vorige week rijdag sloot de koers voor het eerst sinds de zomer weer onder de BRL 20.

Het algemene koerssentiment speelt daarbij een rol. Maar ook de resultaten. In augustus boekte het bedrijf haar eerste verlies in 13 jaar. De recente kwartaalcijfers waren op zijn zachts gezegd matig.

Overheidsaandeel

Een groot deel van de problemen kan in de ogen van Steentjes worden toegeschreven aan het feit dat de overheid de benzinemarkt in Brazilië regelt.

Om inflatie tegen te gaan mag de benzineprijs niet te hard stijgen. Echter door de economische ontwikkeling stijgt wel de vraag. Petrobras moet daarom benzine importeren om aan de vraag te voldoen en dat doet ze dan met een verlies.

Sinds februari van dit jaar wordt Petrobras geleidt door Graça Foster. Voor het eerst wordt de oliemaatschappij niet geleid door een regeringsfunctionaris. En het begin erop te lijken dat zij Petrobras sterk wil gaan veranderen.

Ze wil van de rare situatie rondom de benzine af. Dat zal een moeilijke zaak worden want de meerderheidsaandeelhouder is de Braziliaanse Staat.

Daarnaast krijgt elke werknemer voor het eind van het jaar een brief van Foster met daarin aangegeven welke kostenbesparingen worden verwacht.

Men mag gerust stellen dat het een ambitieus project is. Vaak zien we managers die een staatsbedrijf willen omvormen tot een echt bedrijf struikelen omdat men niet gewend is zo te denken. Maar als het Foster wel lukt dan zal Petrobras een van de meest veelbelovende olieaandelen zijn.

Gezien de reserves die men in bezit heeft in de Atlantische Oceaan (de pré-sal) is een groei in omzet van 100% mogelijk de komende jaren. Dan is de huidige prijs van het aandeel volgens W. Steentje zeker veel te laag.

Petrobras Brazilië lijkt volgens W. Steentje ideaal. Er is een democratische regering, de juridische structuur is duidelijk en het land is grondstofrijk. Grootste probleem is de misdaad in de achterstandwijken maar daar lijkt de regering langzaam vat op te krijgen. De Braziliaanse index heeft het dit jaar niet goed gedaan. Per saldo een daling van 2,4% waar de laatste week vooral voor verantwoordelijk was. Vorige week stond de index nog op een jaarwinstje. Sommige aandelen hebben het uitstekend gedaan zoals bijvoorbeeld Hypermarcas, enigszins te vergelijken met Unilever. Het aandeel is ruim 70% gestegen. Daar staat tegenover dat sommige aandelen het slecht hebben gedaan, met name in de bouwsector. Maar de meeste beleggers die in Brazilië investeren zullen niet direct dit soort aandelen kopen. De meesten richten zich volgens W. Steentje op het bekendste aandeel Petrobras, de oliemaatschappij. Daar heeft de gemiddelde belegger dit jaar weinig plezier aan gehad. Eind 2011 stond de koers op BRL 22,50 (€ 8,48). Vorige week rijdag sloot de koers voor het eerst sinds de zomer weer onder de BRL 20. Het algemene koerssentiment speelt daarbij een rol. Maar ook de resultaten. In augustus boekte het bedrijf haar eerste verlies in 13 jaar. De recente kwartaalcijfers waren op zijn zachts gezegd matig.Overheidsaandeel Een groot deel van de problemen kan in de ogen van Steentjes worden toegeschreven aan het feit dat de overheid de benzinemarkt in Brazilië regelt. Om inflatie tegen te gaan mag de benzineprijs niet te hard stijgen. Echter door de economische ontwikkeling stijgt wel de vraag. Petrobras moet daarom benzine importeren om aan de vraag te voldoen en dat doet ze dan met een verlies. Sinds februari van dit jaar wordt Petrobras geleidt door Graça Foster. Voor het eerst wordt de oliemaatschappij niet geleid door een regeringsfunctionaris. En het begin erop te lijken dat zij Petrobras sterk wil gaan veranderen. Ze wil van de rare situatie rondom de benzine af. Dat zal een moeilijke zaak worden want de meerderheidsaandeelhouder is de Braziliaanse Staat. Daarnaast krijgt elke werknemer voor het eind van het jaar een brief van Foster met daarin aangegeven welke kostenbesparingen worden verwacht. Men mag gerust stellen dat het een ambitieus project is. Vaak zien we managers die een staatsbedrijf willen omvormen tot een echt bedrijf struikelen omdat men niet gewend is zo te denken. Maar als het Foster wel lukt dan zal Petrobras een van de meest veelbelovende olieaandelen zijn. Gezien de reserves die men in bezit heeft in de Atlantische Oceaan (de pré-sal) is een groei in omzet van 100% mogelijk de komende jaren. Dan is de huidige prijs van het aandeel volgens W. Steentje zeker veel te laag.