Maar er is een keerzijde. Allereerst natuurlijk de importen worden duurder wat zorgt voor inflatie. Dat zien we ook terug in de Braziliaanse 10-jarige staatsleningen.

Het rendement kwam afgelopen week boven de 12%. Begin van het jaar was het nog 9%. Om die reden begint de Braziliaanse overheid zich ook zorgen te maken. Zeker gezien de sociale onrust van enkele maanden geleden. De acties van de centrale bank hadden direct effect.

De lange rente daalde naar 11,5% en de real steeg met 4%. Overigens heeft men niet direct in de valuta ingegrepen maar middels valutaswaps.

Strikt genomen is het meer een signaal richting de markt dat men bereid is direct in te grijpen in de valuta. Dat zal ten koste gaan van de deviezenreserve en kan een centrale bank uitputten.

Nu is dit voor Brazilië geen groot probleem. Het heeft met $ 373,6 mrd een van de grootste oorlogskassen van een centrale bank.

En uit de recente gegevens blijkt dat deze ook niet sterk afneemt. In juni was dit nog $ 375,1 mrd. Zeker in verhouding tot andere opkomende markten is de daling maar gering.

Maar er is een keerzijde. Allereerst natuurlijk de importen worden duurder wat zorgt voor inflatie. Dat zien we ook terug in de Braziliaanse 10-jarige staatsleningen. Het rendement kwam afgelopen week boven de 12%. Begin van het jaar was het nog 9%. Om die reden begint de Braziliaanse overheid zich ook zorgen te maken. Zeker gezien de sociale onrust van enkele maanden geleden. De acties van de centrale bank hadden direct effect. De lange rente daalde naar 11,5% en de real steeg met 4%. Overigens heeft men niet direct in de valuta ingegrepen maar middels valutaswaps. Strikt genomen is het meer een signaal richting de markt dat men bereid is direct in te grijpen in de valuta. Dat zal ten koste gaan van de deviezenreserve en kan een centrale bank uitputten. Nu is dit voor Brazilië geen groot probleem. Het heeft met $ 373,6 mrd een van de grootste oorlogskassen van een centrale bank. En uit de recente gegevens blijkt dat deze ook niet sterk afneemt. In juni was dit nog $ 375,1 mrd. Zeker in verhouding tot andere opkomende markten is de daling maar gering.