De uitspraken van Mantega volgen op een reeks van interventies door de centrale banken van onder andere Japan, Zuid-Korea en Taiwan. China blijft anderzijds de koers van de yuan kunstmatig laag houden.

Een aantal andere landen, zoals bijvoorbeeld Singapore en Colombia hebben al gewaarschuwd hinder te ondervinden van een te sterke munt. Nog meer devaluaties en interventies vallen dus niet uit te sluiten.

De algemene trend is dus duidelijk: iedereen probeert zijn munt zo goedkoop mogelijk te maken. Door publiekelijk toe te geven dat er een "currency war" aan de gang is, bevestigt Mantega eigenlijk wat iedereen al langer wist.

Omdat iedereen het eigenbelang nastreeft, wordt het echter moeilijk om tot een globale oplossing te komen. Brazilië heeft zijn real met 25% zien stijgen tegenover de dollar en dit sinds het begin van vorig jaar.

Daarmee is de real één van de sterkst presterende munten in de wereld. Tot dusver heeft Brazilië nog niet geprobeerd om de koers van de real naar omlaag te krijgen.

De uitspraken van Mantega volgen op een reeks van interventies door de centrale banken van onder andere Japan, Zuid-Korea en Taiwan. China blijft anderzijds de koers van de yuan kunstmatig laag houden. Een aantal andere landen, zoals bijvoorbeeld Singapore en Colombia hebben al gewaarschuwd hinder te ondervinden van een te sterke munt. Nog meer devaluaties en interventies vallen dus niet uit te sluiten. De algemene trend is dus duidelijk: iedereen probeert zijn munt zo goedkoop mogelijk te maken. Door publiekelijk toe te geven dat er een "currency war" aan de gang is, bevestigt Mantega eigenlijk wat iedereen al langer wist. Omdat iedereen het eigenbelang nastreeft, wordt het echter moeilijk om tot een globale oplossing te komen. Brazilië heeft zijn real met 25% zien stijgen tegenover de dollar en dit sinds het begin van vorig jaar. Daarmee is de real één van de sterkst presterende munten in de wereld. Tot dusver heeft Brazilië nog niet geprobeerd om de koers van de real naar omlaag te krijgen.