Nu lijkt dat volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wat overdreven want in Latijns Amerika heeft Brazilië de laagste groei namelijk 2,5%.

Ook de industriële productie is niet echt heel fors namelijk een groei van 1,4%. Argentinië (+5,1%) en Mexico (+3,2%) doen het veel beter.

De belangrijkste reden voor de renteverhoging lijkt dan ook de inflatie te zijn. Die is met 6,7% een van de hoogste van het continent.

"Inflatie-koning" is overigens Venezuela met een geldontwaarding van bijna 40% in juni. Brazilië behoort tot de landen die tot voor kort uitermate populair was op de internationale obligatiemarkten.

In maart bereikte de real versus de dollar het niveau van 1,95. Nu is de koers gedaald (men kan voor een dollar meer reals kopen) naar 2,26.

Een daling derhalve van bijna 16%. Dit soort niveaus werden ook bereikt voor de kredietcrisis. In november 2008 was de koers zelfs even 2,45.

Vanuit dit perspectief zou men mogen stellen dat de koers nog een beperkt risico heeft om verder te gaan dalen.

Natuurlijk een hachelijke uitspraak gezien de politieke onrust die er is. Het lukt presidente Dilma Rousseff niet om de onrust adequaat te beantwoorden.

Niet voor niets daalt haar populariteit bijna net zo snel als de koers van de real. Over ruim een jaar zijn er verkiezingen en dat gegeven alleen al kan voor nog meer onrust zorgen.

Nu lijkt dat volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wat overdreven want in Latijns Amerika heeft Brazilië de laagste groei namelijk 2,5%. Ook de industriële productie is niet echt heel fors namelijk een groei van 1,4%. Argentinië (+5,1%) en Mexico (+3,2%) doen het veel beter. De belangrijkste reden voor de renteverhoging lijkt dan ook de inflatie te zijn. Die is met 6,7% een van de hoogste van het continent. "Inflatie-koning" is overigens Venezuela met een geldontwaarding van bijna 40% in juni. Brazilië behoort tot de landen die tot voor kort uitermate populair was op de internationale obligatiemarkten. In maart bereikte de real versus de dollar het niveau van 1,95. Nu is de koers gedaald (men kan voor een dollar meer reals kopen) naar 2,26. Een daling derhalve van bijna 16%. Dit soort niveaus werden ook bereikt voor de kredietcrisis. In november 2008 was de koers zelfs even 2,45. Vanuit dit perspectief zou men mogen stellen dat de koers nog een beperkt risico heeft om verder te gaan dalen. Natuurlijk een hachelijke uitspraak gezien de politieke onrust die er is. Het lukt presidente Dilma Rousseff niet om de onrust adequaat te beantwoorden. Niet voor niets daalt haar populariteit bijna net zo snel als de koers van de real. Over ruim een jaar zijn er verkiezingen en dat gegeven alleen al kan voor nog meer onrust zorgen.