De bijkomende stijging in het vierde kwartaal (zowat +3 à 6 % sinds einde september voor de meeste hier beschouwde beurzen) stemt hoopvol, maar roept spontaan ook vragen op omtrent eventuele hoogtevrees en dus mogelijke winstnemingen.

Na de beslissing van de Federal Reserve om de afroming van de maandelijkse liquiditeiteninjectie zeker nog enkele maanden uit te stellen, heeft nu ook de ECB een bijkomende stap gezet.

Door de basisrente onverwacht te verlagen tot 0,25% en de beschikbaarheid van royale liquiditeitenfaciliteiten te verlengen tot midden 2015 wordt vanuit die hoek de financiële markten gestimuleerd.

De opmars van de LT-rente wordt vertraagd maar zeker niet omgebogen. Het broos economisch herstel krijgt de kans om verder open te bloeien.

De regeringen kunnen hun schulden goedkoper financieren, zo ook de bedrijven en gezinnen die wensen te investeren. Natuurlijk moeten de regeringen hun saneringen onverminderd verder zetten om de economische ruggengraat te versterken.

De bijkomende stijging in het vierde kwartaal (zowat +3 à 6 % sinds einde september voor de meeste hier beschouwde beurzen) stemt hoopvol, maar roept spontaan ook vragen op omtrent eventuele hoogtevrees en dus mogelijke winstnemingen. Na de beslissing van de Federal Reserve om de afroming van de maandelijkse liquiditeiteninjectie zeker nog enkele maanden uit te stellen, heeft nu ook de ECB een bijkomende stap gezet. Door de basisrente onverwacht te verlagen tot 0,25% en de beschikbaarheid van royale liquiditeitenfaciliteiten te verlengen tot midden 2015 wordt vanuit die hoek de financiële markten gestimuleerd. De opmars van de LT-rente wordt vertraagd maar zeker niet omgebogen. Het broos economisch herstel krijgt de kans om verder open te bloeien. De regeringen kunnen hun schulden goedkoper financieren, zo ook de bedrijven en gezinnen die wensen te investeren. Natuurlijk moeten de regeringen hun saneringen onverminderd verder zetten om de economische ruggengraat te versterken.