Aardgas is goedkoper en ecologisch vriendelijker dan kolen en olie, zo stelt Cukon. Voor het achterblijven van de aardgasprijs zijn er verschillenden redenen aan te halen.

Als meest voor de hand liggende verwijst Boris Cukon naar de economische recessie, waardoor de vraag naar aardgas vanuit de industrie op een laag pitje is teruggevallen.

Een tweede factor is de vrees voor de opmars van LNG, een alternatief voor aardgas die sterk in opmars is. LNG dreigt aardgas qua populariteit te verdringen of toch alleszins te evenaren, wat niet zonder gevolgen voor de aardgasprijs is gebleven.

Een derde belangrijke factor is de ontdekking van enorme voorraden aardgas in schalieformaties in de Amerikaanse staat Texas. Daardoor stijgt het aanbod aan aardgas en dat is natuurlijk nooit goed voor de prijsevolutie.

Zowel de conventionele aardgasproducenten als de producenten die aardgas uit schalie halen hebben een merkbaar hogere aardgasprijs nodig om break-even te draaien. Het aantal aardgasboortorens is dan ook meer dan gehalveerd in de Verenigde Staten omdat zoveel productie simpelweg verlieslatend is.

Sinds 1 januari is de olieprijs met 46% gestegen, terwijl de aardgasprijs met 10% is gedaald. Traditioneel is olie ongeveer zeven keer duurder dan olie. Dat betekent dat bij de huidige olieprijs aardgas fors ondergewaardeerd is.

Boris Cukon is dan ook van mening dat de aardgasprijs een inhaalbeweging te goed heeft die vrij krachtig kan worden. Hij sluit niet uit dat aardgas 50 tot 60% duurder gaat worden.

Wie van die prijsstijging wil profiteren, kan volgens Cukon best zijn toevlucht nemen tot United States Natural Gas, een tracker die de beweging van de aardgasprijs op de voet volgt en die op de NYSE noteert.

UNG noteerde over de afgelopen 12 maanden in een range van 12,69 tot 63,89 dollar en heeft nauwelijks een herstel laten optekenen.

Aardgas is goedkoper en ecologisch vriendelijker dan kolen en olie, zo stelt Cukon. Voor het achterblijven van de aardgasprijs zijn er verschillenden redenen aan te halen. Als meest voor de hand liggende verwijst Boris Cukon naar de economische recessie, waardoor de vraag naar aardgas vanuit de industrie op een laag pitje is teruggevallen. Een tweede factor is de vrees voor de opmars van LNG, een alternatief voor aardgas die sterk in opmars is. LNG dreigt aardgas qua populariteit te verdringen of toch alleszins te evenaren, wat niet zonder gevolgen voor de aardgasprijs is gebleven. Een derde belangrijke factor is de ontdekking van enorme voorraden aardgas in schalieformaties in de Amerikaanse staat Texas. Daardoor stijgt het aanbod aan aardgas en dat is natuurlijk nooit goed voor de prijsevolutie. Zowel de conventionele aardgasproducenten als de producenten die aardgas uit schalie halen hebben een merkbaar hogere aardgasprijs nodig om break-even te draaien. Het aantal aardgasboortorens is dan ook meer dan gehalveerd in de Verenigde Staten omdat zoveel productie simpelweg verlieslatend is. Sinds 1 januari is de olieprijs met 46% gestegen, terwijl de aardgasprijs met 10% is gedaald. Traditioneel is olie ongeveer zeven keer duurder dan olie. Dat betekent dat bij de huidige olieprijs aardgas fors ondergewaardeerd is. Boris Cukon is dan ook van mening dat de aardgasprijs een inhaalbeweging te goed heeft die vrij krachtig kan worden. Hij sluit niet uit dat aardgas 50 tot 60% duurder gaat worden. Wie van die prijsstijging wil profiteren, kan volgens Cukon best zijn toevlucht nemen tot United States Natural Gas, een tracker die de beweging van de aardgasprijs op de voet volgt en die op de NYSE noteert. UNG noteerde over de afgelopen 12 maanden in een range van 12,69 tot 63,89 dollar en heeft nauwelijks een herstel laten optekenen.