Een andere bron van ongerustheid is het feit dat Bolivia dezelfde weg als Argentinië dreigt in te slaan. De Boliviaanse president Eva Morales kondigde gisteren de nationalisatie van de Boliviaanse dochter van het Spaans energiebedrijf Red Electrica bekend. Maar er was ook goed nieuws.

Emissie Nederland verloopt soepel

De obligatie-emissies in Nederland, Spanje en Italië verliepen volgens Theodoor Gilissen Bankiers vorige week goed. Dit leidde tot een daling van de risico-opslagen in die landen.

Nederland plaatste Eur 1 mrd in zowel de 2- als de 25-jaars lening. De veiling van de 2-jaars lening was naar verluidt binnen een halve minuut al gesloten en de 25-jaars binnen twee minuten.

De daling van de risico-opslag ging na de emissie verder, waardoor aan het eind van de dag een groot deel van de opgelopen

risico-opslag van maandag weer goed werd gemaakt. De 10-jaars risico-opslag daalde met 15 bps naar 63 bps en noteert daarmee slechts 2 bps boven het niveau van vrijdag.

De 2- jaars risico-opslag daalde met 18 bps. De ontwikkeling van de risico-opslag in de komende periode hangt vooral af van de politieke ontwikkelingen.

Duitsland kan nog steeds obligaties plaatsen

Woensdag kwam Duitsland naar de markt met een nieuwe 30-jaars benchmark lening met een looptijd tot 2044. Gezien het lage rentetarief van 2,42% was het de vraag in hoeverre er genoeg vraag was om de beoogde Eur 3 mrd op te halen.

Een tegenvallende veiling kon zorgen voor opwaartse druk op de Duitse rente, zoals we bij eerdere tegenvallende veilingen hebben

gezien. Zo ver kwam het echter niet.

Een andere bron van ongerustheid is het feit dat Bolivia dezelfde weg als Argentinië dreigt in te slaan. De Boliviaanse president Eva Morales kondigde gisteren de nationalisatie van de Boliviaanse dochter van het Spaans energiebedrijf Red Electrica bekend. Maar er was ook goed nieuws.Emissie Nederland verloopt soepel De obligatie-emissies in Nederland, Spanje en Italië verliepen volgens Theodoor Gilissen Bankiers vorige week goed. Dit leidde tot een daling van de risico-opslagen in die landen. Nederland plaatste Eur 1 mrd in zowel de 2- als de 25-jaars lening. De veiling van de 2-jaars lening was naar verluidt binnen een halve minuut al gesloten en de 25-jaars binnen twee minuten. De daling van de risico-opslag ging na de emissie verder, waardoor aan het eind van de dag een groot deel van de opgelopen risico-opslag van maandag weer goed werd gemaakt. De 10-jaars risico-opslag daalde met 15 bps naar 63 bps en noteert daarmee slechts 2 bps boven het niveau van vrijdag. De 2- jaars risico-opslag daalde met 18 bps. De ontwikkeling van de risico-opslag in de komende periode hangt vooral af van de politieke ontwikkelingen. Duitsland kan nog steeds obligaties plaatsen Woensdag kwam Duitsland naar de markt met een nieuwe 30-jaars benchmark lening met een looptijd tot 2044. Gezien het lage rentetarief van 2,42% was het de vraag in hoeverre er genoeg vraag was om de beoogde Eur 3 mrd op te halen. Een tegenvallende veiling kon zorgen voor opwaartse druk op de Duitse rente, zoals we bij eerdere tegenvallende veilingen hebben gezien. Zo ver kwam het echter niet.