De wereldeconomie is financieel geïntegreerd en de rente op de benchmarkvaluta wordt vastgesteld op basis van de behoeften van een economie die kampt met deflatoire krachten, terwijl een aanzienlijk deel van de wereld - vooral opkomende economieën - al lang en breed hersteld is van de recessie van 2009 en te maken krijgt met een inflatierisico.

Het gevolg is dat kapitaal van rijke landen uitstroomt naar opkomende markten. Aangezien deze laatste markten zich doorgaans verzetten tegen de waardestijging van hun munt die in de regel voortvloeit uit dit soort kapitaalstromen, gaat een deel van deze kapitaalstromen naar veilige beleggingen (met name staatsobligaties) uit ontwikkelde economieën.

Dit spiegeleffect leidt tot een verdubbeling van de geldhoeveelheid, waardoor de wereldeconomie wordt overspoeld met liquiditeit en de kans op een nieuwe aandelenluchtbel toeneemt. De gebruikelijke risicobeleggingen zijn eveneens bekend (opkomende landen, termijngoederen), aldus nog AXA IM.

De wereldeconomie is financieel geïntegreerd en de rente op de benchmarkvaluta wordt vastgesteld op basis van de behoeften van een economie die kampt met deflatoire krachten, terwijl een aanzienlijk deel van de wereld - vooral opkomende economieën - al lang en breed hersteld is van de recessie van 2009 en te maken krijgt met een inflatierisico. Het gevolg is dat kapitaal van rijke landen uitstroomt naar opkomende markten. Aangezien deze laatste markten zich doorgaans verzetten tegen de waardestijging van hun munt die in de regel voortvloeit uit dit soort kapitaalstromen, gaat een deel van deze kapitaalstromen naar veilige beleggingen (met name staatsobligaties) uit ontwikkelde economieën. Dit spiegeleffect leidt tot een verdubbeling van de geldhoeveelheid, waardoor de wereldeconomie wordt overspoeld met liquiditeit en de kans op een nieuwe aandelenluchtbel toeneemt. De gebruikelijke risicobeleggingen zijn eveneens bekend (opkomende landen, termijngoederen), aldus nog AXA IM.