Dat heeft tot gevolg dat de reserves van de Federal Deposit Insurance Corporation, het garantiefonds dat de deposito's van de Amerikanen bij hun bank garandeert, snel de bodem van de kas in zicht ziet komen.

Dat fonds bezit nog 10,40 miljard dollar, waar dat vorig jaar nog 45,20 miljard dollar. De reserves van het FDIC moeten dus snel worden aangevuld, want elke week gaan er in de Verenigde Staten nog steeds een paar banken failliet.

Toch hoeven de depositohouders zich voorlopig geen zorgen te maken, want de regering heeft al te kennen gegeven desnoods geld te zullen bijdrukken om de reserves van het fonds aan te vullen.

Dit jaar zijn in de Verenigde Staten al 84 banken over kop gaan en 416 anderen vertoeven momenteel in de gevarenzone. RBC Capital Markets verwacht dat de in de komende weken en maanden nog tientallen banken failliet zullen gaan.

Inmiddels groeit toch de vrees dat uiteindelijk ook de FDIC genationaliseerd zal moeten worden. De regering van Barack Obama kan namelijk ook niet eindeloos geld in het fonds blijven pompen.

Volgens de analisten mag het belang van de regionale banken - waarvan er dit jaar al tientallen over kop gingen - niet onderschat worden. Het zijn namelijk zij die de lokale bedrijven ondersteunen. De economie is er pas weer bovenop wanneer deze banken het opnieuw beter doen.

Dat heeft tot gevolg dat de reserves van de Federal Deposit Insurance Corporation, het garantiefonds dat de deposito's van de Amerikanen bij hun bank garandeert, snel de bodem van de kas in zicht ziet komen. Dat fonds bezit nog 10,40 miljard dollar, waar dat vorig jaar nog 45,20 miljard dollar. De reserves van het FDIC moeten dus snel worden aangevuld, want elke week gaan er in de Verenigde Staten nog steeds een paar banken failliet. Toch hoeven de depositohouders zich voorlopig geen zorgen te maken, want de regering heeft al te kennen gegeven desnoods geld te zullen bijdrukken om de reserves van het fonds aan te vullen. Dit jaar zijn in de Verenigde Staten al 84 banken over kop gaan en 416 anderen vertoeven momenteel in de gevarenzone. RBC Capital Markets verwacht dat de in de komende weken en maanden nog tientallen banken failliet zullen gaan. Inmiddels groeit toch de vrees dat uiteindelijk ook de FDIC genationaliseerd zal moeten worden. De regering van Barack Obama kan namelijk ook niet eindeloos geld in het fonds blijven pompen. Volgens de analisten mag het belang van de regionale banken - waarvan er dit jaar al tientallen over kop gingen - niet onderschat worden. Het zijn namelijk zij die de lokale bedrijven ondersteunen. De economie is er pas weer bovenop wanneer deze banken het opnieuw beter doen.