Bocimar verwacht grote volatiliteit op droge bulkmarkten

In de meeste segmenten van de droge bulkmarkt wordt door CMB – rekening houdend met een normaal aantal verschuivingen, annuleringen en verschrotingen – een netto aangroei van om en nabij de 5% verwacht, een sterke daling in vergelijking met de afgelopen vijf jaar.

Deze ontwikkeling zal ook een impact hebben op de marktwaarde van de vloot. Zo is deze in de loop van 2013 al met ruim 20% toegenomen en werd in de eerste maanden van 2014 reeds een verdere toename met 5% opgetekend.

Aan de vraagzijde zijn er eveneens positieve indicatoren, zoals de hernieuwde groei in de vraag naar staal alsook de toegenomen vraag naar steenkool voor de productie van elektriciteit.

De belangrijkste indicator is ongetwijfeld de toename in beschikbare cargo. Zo werden recent een aantal nieuwe mijnbouwprojecten – die vertraagd of ingekrompen werden – opgeleverd.

Bocimar houdt er wel rekening mee dat de droge bulkmarkten, meer dan ooit, getekend zullen worden door volatiliteit. Zo zullen onder meer ongunstige weersomstandigheden, congestie en grillige FFA markten aanleiding geven tot plotse hoogtes en laagtes op de vrachtenmarkten, en dan vooral in het capesize- en panamaxsegment.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content