In verband met Fortis geeft Bruno Verstraete het voorbeeld van een gebroken vaas. De Believers geloven dat de gekleefde vaas meer waard zal zijn, de non-Believers vrezen dat de lijm niet stevig genoeg zal zijn. Eigenlijk wordt het feit van de staatsgarantie door de Believers misbruikt.

De vraag blijft echter of die garantie als een soort superlijm gaat houden. In dat verband kan de evolutie van de CDS's van Belgisch staatspapier, de kredietverzekeringen, van doorslaggevend belang zijn als BNP Paribas inderdaad gaat afhaken.

Bruno Verstraete denkt dat een volledige nationalisering de enige oplossing zal zijn, maar de vraag is hoe lang de Belgische staat Fortis zal kunnen dragen. Er stelt zich namelijk ook nog het probleem van Dexia.

In dat verband is het volgens Verstraete frappant dat de Nederlanders geen problemen hebben gemaakt, maar dat de Belgische staat van de bank af wou.

Het dossier Dexia gaat vroeg of laat terug opduiken, want deze bank heeft nog een grote hoeveelheid niet afgeschreven CDO's op balans staan. Politiek ligt Dexia veel moeilijker dan Fortis, vanwege het feit dat de gemeenten de grootste aandeelhouders zijn.

Bruno Verstraete gelooft in de creatie van een soort nieuwe Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid, maar voor de Belgische staat zal dat een zware last om te dragen. Er is namelijk ook nog KBC en de balans van de drie banken zijn samen goed voor zesmaal het Belgisch BBP.

In verband met Fortis geeft Bruno Verstraete het voorbeeld van een gebroken vaas. De Believers geloven dat de gekleefde vaas meer waard zal zijn, de non-Believers vrezen dat de lijm niet stevig genoeg zal zijn. Eigenlijk wordt het feit van de staatsgarantie door de Believers misbruikt. De vraag blijft echter of die garantie als een soort superlijm gaat houden. In dat verband kan de evolutie van de CDS's van Belgisch staatspapier, de kredietverzekeringen, van doorslaggevend belang zijn als BNP Paribas inderdaad gaat afhaken. Bruno Verstraete denkt dat een volledige nationalisering de enige oplossing zal zijn, maar de vraag is hoe lang de Belgische staat Fortis zal kunnen dragen. Er stelt zich namelijk ook nog het probleem van Dexia. In dat verband is het volgens Verstraete frappant dat de Nederlanders geen problemen hebben gemaakt, maar dat de Belgische staat van de bank af wou. Het dossier Dexia gaat vroeg of laat terug opduiken, want deze bank heeft nog een grote hoeveelheid niet afgeschreven CDO's op balans staan. Politiek ligt Dexia veel moeilijker dan Fortis, vanwege het feit dat de gemeenten de grootste aandeelhouders zijn. Bruno Verstraete gelooft in de creatie van een soort nieuwe Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid, maar voor de Belgische staat zal dat een zware last om te dragen. Er is namelijk ook nog KBC en de balans van de drie banken zijn samen goed voor zesmaal het Belgisch BBP.