General Electric (GE) gaf recent aan voor het eerst in decenia het dividend te verminderen, een teken dat de onderneming zware tijden doormaakt. Dit alles zorgt ervoor dat een verzelfstandiging van dochter GE Capital steeds waarschijnlijker wordt.

Ook dreigde een verlaging van de AAA-rating, die gisteren inderdaad werd aangekondigd. GE Capital heeft mogelijk meer kapitaal nodig. GE Capital omvat een vrij groot deel van GE, goed voor éénderde van de winst over het eerste halfjaar van 2008.

Nu de economische omstandigheden moeilijk zijn, is volgens de markt de kans op verzelfstandiging van GE Capital groot. Dit heeft de nodige gevolgen voor het risicoprofiel. GE Capital blijft een grote instantie, zelfstandig zou het de op vier na grootste bank van de Verenigde Staten zijn.

Toch zou een verzelfstandiging grote gevolgen hebben voor obligatiehouders. Obligatiehouders hebben namelijk een overeenkomst met GE Capital, niet met General Electric. Ook moet men de verlaging van de AAA-rating zien binnen de situatie dat GE Capital onderdeel blijft van GE Corp.

Een verzelfstandiging zal volgens ABN Amro mogelijk tot verdere afwaardering van de credit rating leiden. Deze speculaties hebben recent een fors hogere credit spread veroorzaakt, een teken dat de markt een fors hogere vergoeding vraagt voor het risico dat een belegging in GE Capital inhoudt.

ABN Amro raadt beleggers aan blootstelling te verminderen. Als richtlijn geven de analisten van de bank daarbij een maximum van 5% van de obligatieportefeuille.

Eenzelfde scenario als boven beschreven dreigt ook voor HSBC Finance Corp, een dochteronderneming van HSBC. ABN Amro adviseert de obligaties van HSBC Finance Corp te verkopen.

General Electric (GE) gaf recent aan voor het eerst in decenia het dividend te verminderen, een teken dat de onderneming zware tijden doormaakt. Dit alles zorgt ervoor dat een verzelfstandiging van dochter GE Capital steeds waarschijnlijker wordt. Ook dreigde een verlaging van de AAA-rating, die gisteren inderdaad werd aangekondigd. GE Capital heeft mogelijk meer kapitaal nodig. GE Capital omvat een vrij groot deel van GE, goed voor éénderde van de winst over het eerste halfjaar van 2008. Nu de economische omstandigheden moeilijk zijn, is volgens de markt de kans op verzelfstandiging van GE Capital groot. Dit heeft de nodige gevolgen voor het risicoprofiel. GE Capital blijft een grote instantie, zelfstandig zou het de op vier na grootste bank van de Verenigde Staten zijn. Toch zou een verzelfstandiging grote gevolgen hebben voor obligatiehouders. Obligatiehouders hebben namelijk een overeenkomst met GE Capital, niet met General Electric. Ook moet men de verlaging van de AAA-rating zien binnen de situatie dat GE Capital onderdeel blijft van GE Corp. Een verzelfstandiging zal volgens ABN Amro mogelijk tot verdere afwaardering van de credit rating leiden. Deze speculaties hebben recent een fors hogere credit spread veroorzaakt, een teken dat de markt een fors hogere vergoeding vraagt voor het risico dat een belegging in GE Capital inhoudt. ABN Amro raadt beleggers aan blootstelling te verminderen. Als richtlijn geven de analisten van de bank daarbij een maximum van 5% van de obligatieportefeuille. Eenzelfde scenario als boven beschreven dreigt ook voor HSBC Finance Corp, een dochteronderneming van HSBC. ABN Amro adviseert de obligaties van HSBC Finance Corp te verkopen.