De bitcoin is al langere tijd bezig aan een spectaculaire opmars waarbij de records zich opstapelen.

Vrijdag noteerde de koers van de bitcoin net onder de grens van 54.000 dollar. Sinds begin dit jaar is de marktwaarde van alle bitcoins samen al met ruim 415 miljard dollar toegenomen. Ook andere cryptomunten zoals de ether bereiken recordniveaus, geholpen door de toenemende interesse van grote bedrijven en professionele beleggers in digitale valuta.

Eerder deze maand maakte Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's, bekend dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht. Tesla zou de virtuele munt ook aanvaarden als betaalmiddel. Topman Elon Musk is een bekende aanhanger van cryptomunten en zijn uitlatingen op Twitter sturen de koers geregeld de hoogte in.

Zeepbel?

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte 's werelds meest bekende cryptomunt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de 'cryptobubbel' uiteen en verloren de munten snel aan waarde. Begin vorig jaar stond de koers op 10.000 dollar, terwijl die nu ruimschoots is vervijfvoudigd. Analisten blijven waarschuwen voor een nieuwe zeepbel. Bovendien is de markt van cryptomunten niet gereguleerd, wat criminelen aantrekt. Ter vergelijking: een marktwaarde van 1000 miljard dollar is meer dan die van de meeste aandelen. Tesla bijvoorbeeld is 'slechts' 700 miljard dollar waard, Apple daarentegen 2000 miljard.

De bitcoin is al langere tijd bezig aan een spectaculaire opmars waarbij de records zich opstapelen.Vrijdag noteerde de koers van de bitcoin net onder de grens van 54.000 dollar. Sinds begin dit jaar is de marktwaarde van alle bitcoins samen al met ruim 415 miljard dollar toegenomen. Ook andere cryptomunten zoals de ether bereiken recordniveaus, geholpen door de toenemende interesse van grote bedrijven en professionele beleggers in digitale valuta. Eerder deze maand maakte Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's, bekend dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht. Tesla zou de virtuele munt ook aanvaarden als betaalmiddel. Topman Elon Musk is een bekende aanhanger van cryptomunten en zijn uitlatingen op Twitter sturen de koers geregeld de hoogte in. De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte 's werelds meest bekende cryptomunt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de 'cryptobubbel' uiteen en verloren de munten snel aan waarde. Begin vorig jaar stond de koers op 10.000 dollar, terwijl die nu ruimschoots is vervijfvoudigd. Analisten blijven waarschuwen voor een nieuwe zeepbel. Bovendien is de markt van cryptomunten niet gereguleerd, wat criminelen aantrekt. Ter vergelijking: een marktwaarde van 1000 miljard dollar is meer dan die van de meeste aandelen. Tesla bijvoorbeeld is 'slechts' 700 miljard dollar waard, Apple daarentegen 2000 miljard.