Bitcoin naar laagste peil sinds november

© Allexxandar (iStock)

De waarde van de bitcoin is gezakt naar het laagste niveau in meer dan twee maanden. De cryptomunt zakte donderdag volgens Coinmarketcap bijna 9 procent tot 9.400 dollar.

De bitcoin is nu weer terug op het niveau van voor zijn laatste grote koerssprongen. Begin december slechtte de cryptovaluta in korte tijd de mijlpalen van 10.000, 15.000 en 20.000 dollar. Sinds half december is de waarde met horten en stoten gezakt tot rond de 11.000 dollar halverwege deze maand.

Een directe aanleiding aanwijzen voor koersschommelingen bij de bitcoin is vaak lastig. Mogelijk speelt nieuws uit India een rol, waar minister van Financiën Arun Jaitley maatregelen aankondigde tegen illegale activiteiten rondom cryptomunten. Verschillende media interpreteerden zijn uitspraken aanvankelijk als een aankondiging van een bitcoinverbod.

Mogelijk was de waarde van verschillende munten ook een tijdlang simpelweg te hoog. Amerikaanse toezichthouders zijn een onderzoek begonnen naar bitcoinbeurs Bitfinex, die de koers van verschillende cryptomunten de afgelopen maanden kunstmatig zou hebben opgeschroefd. Het bedrijf zou via de cryptomunt Tether veel bitcoins hebben opgekocht.

Verder werd de koers mogelijk geraakt door de aankondiging van Facebook advertenties voor producten en diensten rondom cryptovaluta’s in de ban te doen. Volgens Facebook worden riskante beleggingen als cryptomunten, binaire opties en ICO’s (initial coin offerings) vaak geassocieerd met misleidende praktijken.

In de reeks Bitcoin challenge nemen we de proef op de som en brengen we verslag uit van onze investering in virtuele munten.

Partner Content