In de periode september en december 2008 toen de aandelenmarkten in elkaar zakten, kregen aandelen met bovengemiddeld risico zoals biotechwaarden het extra hard te verduren. De risicobereidheid bereikte nieuwe dieptepunten en bedrijven die geen winst maakten en die in hun ontplooiing extra kapitaal zouden nodig hebben, het maakte niet uit of dit op korte of langere termijn ging gebeuren, stonden bovenaan verkooplijstjes. Op Euronext Brussel verloren de meeste biotechbedrijven tussen 50 à 70% van hun waarde. Zelfs positieve ontwikkelingen rond de pijplijn of financiering slaagden er niet in de neerwaartse tendens te stoppen.

Sinds de jaarwisseling herrezen de biotechwaarden uit hun as. De verkoopgolf op de brede markt kwam tot stilstand en een terugkeer van enkele kopers zorgde voor gestage koersstijgingen. De biotechbedrijven hadden bovendien niet stilgestaan en verder getimmerd aan hun projecten. Goed nieuws werd plots opnieuw gesmaakt. Zoals u kan zien in de tabel veerde Galapagos met 67% op sinds 1 januari. Tigenix en Thrombogenics moesten tevreden zijn met een niet onaardige stijging van respectievelijk 45% en 35%. Galapagos is de primus omdat het verschillende samenwerkingsverbanden sloot onder andere met Merck en enkele belangrijke ontdekking deed rond Alzheimer begin februari. Tigenix staat aan de vooravond van de goedkeuring van ChondroCelect in Europa terwijl Thrombogenics in stilte verder werkt aan enkele kaskrakers. Oncomethylome bleef sinds de jaarwisseling zo goed als onveranderd. Het aandeel presteerde wel sterk in de tweede jaarhelft van vorig jaar toen alle andere een inzinking kenden.

Twee winnaars

De voorbije vier handelsdagen gaat de aandacht echter naar twee biotechspelers: Devgen en Ablynx. Op de korte tijdspanne dikte eerstgenoemde met 32% en Ablynx 16%. Nu bijna iedereen uitverkocht is, kan positief nieuws voor een ware koersexplosie zorgen. Devgen kon vorige week vrijdag de grootste zorg van de markt, namelijk financiering voor een groot deel wegnemen door een betaling van 20 miljoen euro van en een akkoord met partner Monsanto. De geldsom geeft ook aan dat de mastodont zijn volste vertrouwen in Devgen behoudt. Dit betekent dat Monsanto ook in de toekomst klaar zal staan mocht Devgen extra kapitaal nodig hebben. De groep kan met de middelen zijn hybride zaadactiviteiten in India en de rest van Azië financieren.

Het herstel van Ablynx heeft alles met speculatie te maken. In een interview liet topman Edwin Moses verstaan dat hij een overname door een farmareus niet ongenegen zou zijn. Enkele weken geleden liet CFO Wim Ottevaere ons nog weten dat het bedrijf niet geïnteresseerd is om te worden overgenomen. "We hebben nog te veel werk voor de boeg om daar aan te denken," zei hij toen. De vraag is of deze herstelbeweging duurzaam zal zijn.

In de periode september en december 2008 toen de aandelenmarkten in elkaar zakten, kregen aandelen met bovengemiddeld risico zoals biotechwaarden het extra hard te verduren. De risicobereidheid bereikte nieuwe dieptepunten en bedrijven die geen winst maakten en die in hun ontplooiing extra kapitaal zouden nodig hebben, het maakte niet uit of dit op korte of langere termijn ging gebeuren, stonden bovenaan verkooplijstjes. Op Euronext Brussel verloren de meeste biotechbedrijven tussen 50 à 70% van hun waarde. Zelfs positieve ontwikkelingen rond de pijplijn of financiering slaagden er niet in de neerwaartse tendens te stoppen. Sinds de jaarwisseling herrezen de biotechwaarden uit hun as. De verkoopgolf op de brede markt kwam tot stilstand en een terugkeer van enkele kopers zorgde voor gestage koersstijgingen. De biotechbedrijven hadden bovendien niet stilgestaan en verder getimmerd aan hun projecten. Goed nieuws werd plots opnieuw gesmaakt. Zoals u kan zien in de tabel veerde Galapagos met 67% op sinds 1 januari. Tigenix en Thrombogenics moesten tevreden zijn met een niet onaardige stijging van respectievelijk 45% en 35%. Galapagos is de primus omdat het verschillende samenwerkingsverbanden sloot onder andere met Merck en enkele belangrijke ontdekking deed rond Alzheimer begin februari. Tigenix staat aan de vooravond van de goedkeuring van ChondroCelect in Europa terwijl Thrombogenics in stilte verder werkt aan enkele kaskrakers. Oncomethylome bleef sinds de jaarwisseling zo goed als onveranderd. Het aandeel presteerde wel sterk in de tweede jaarhelft van vorig jaar toen alle andere een inzinking kenden. Twee winnaars De voorbije vier handelsdagen gaat de aandacht echter naar twee biotechspelers: Devgen en Ablynx. Op de korte tijdspanne dikte eerstgenoemde met 32% en Ablynx 16%. Nu bijna iedereen uitverkocht is, kan positief nieuws voor een ware koersexplosie zorgen. Devgen kon vorige week vrijdag de grootste zorg van de markt, namelijk financiering voor een groot deel wegnemen door een betaling van 20 miljoen euro van en een akkoord met partner Monsanto. De geldsom geeft ook aan dat de mastodont zijn volste vertrouwen in Devgen behoudt. Dit betekent dat Monsanto ook in de toekomst klaar zal staan mocht Devgen extra kapitaal nodig hebben. De groep kan met de middelen zijn hybride zaadactiviteiten in India en de rest van Azië financieren. Het herstel van Ablynx heeft alles met speculatie te maken. In een interview liet topman Edwin Moses verstaan dat hij een overname door een farmareus niet ongenegen zou zijn. Enkele weken geleden liet CFO Wim Ottevaere ons nog weten dat het bedrijf niet geïnteresseerd is om te worden overgenomen. "We hebben nog te veel werk voor de boeg om daar aan te denken," zei hij toen. De vraag is of deze herstelbeweging duurzaam zal zijn.