De mijn opereert al langere tijd beneden de maximum productiecapaciteit. De terugvallende vraag naar staal maakt verder produceren daarom niet aantrekkelijk. Het besluit zal de winst niet significant beïnvloeden.

Daarnaast maakte Rio Tinto Alcan bekend dat het een groot aluminiumproject in Maleisië gaat herzien, dit als gevolg van de slechte marktomstandigheden en om geld te besparen om de hoge schuldenlast af te kunnen lossen.

Schuldreductie heeft op dit moment de hoogste prioriteit voor Rio Tinto nadat de overname door concurrent BHP Billiton niet door is gegaan. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat Rio Tinto aan de verplichtingen zal kunnen voldoen en dat een aandelenemissie niet nodig zal zijn.

De analisten van de bank zijn echter voorzichtig met betrekking tot Rio Tinto omdat op dit moment niet geheel duidelijk is hoe de nettoschuld van $42 mrd in zijn totaliteit afgelost gaat worden.

Rio Tinto heeft recent al enkele maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot een schuldreductie van $10 mrd per eind 2009.

De verkoop van assets blijft echter noodzakelijk, en gedwongen verkopen vormen hierbij een risico, wat het lange termijn groeipotentieel van het bedrijf kan verminderen. Binnen de sector heeft Theodoor Gilissen Bankiers een voorkeur voor BHP Billiton. Rio Tinto krijgt een neutraal advies.

De mijn opereert al langere tijd beneden de maximum productiecapaciteit. De terugvallende vraag naar staal maakt verder produceren daarom niet aantrekkelijk. Het besluit zal de winst niet significant beïnvloeden. Daarnaast maakte Rio Tinto Alcan bekend dat het een groot aluminiumproject in Maleisië gaat herzien, dit als gevolg van de slechte marktomstandigheden en om geld te besparen om de hoge schuldenlast af te kunnen lossen. Schuldreductie heeft op dit moment de hoogste prioriteit voor Rio Tinto nadat de overname door concurrent BHP Billiton niet door is gegaan. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat Rio Tinto aan de verplichtingen zal kunnen voldoen en dat een aandelenemissie niet nodig zal zijn. De analisten van de bank zijn echter voorzichtig met betrekking tot Rio Tinto omdat op dit moment niet geheel duidelijk is hoe de nettoschuld van $42 mrd in zijn totaliteit afgelost gaat worden. Rio Tinto heeft recent al enkele maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot een schuldreductie van $10 mrd per eind 2009.De verkoop van assets blijft echter noodzakelijk, en gedwongen verkopen vormen hierbij een risico, wat het lange termijn groeipotentieel van het bedrijf kan verminderen. Binnen de sector heeft Theodoor Gilissen Bankiers een voorkeur voor BHP Billiton. Rio Tinto krijgt een neutraal advies.