De beleggers stellen vast dat de situatie rond een eventuele Spaanse hulpaanvraag voorlopig muurvast zit, het land heeft voorlopig geen concrete plannen om een hulpaanvraag in te dienen.

Daarnaast geeft nu ook de Chinese dienstensector tekenen van verzwakking te zien. Algemeen beseffen de beleggers dat China voor een moeilijke opdracht staat.

Kan China fundamenteel veranderen?

Grote Aziatische economieën als China en India zullen het komende decennium langzamer groeien dan de afgelopen tien jaar. Dit is niet alleen een vertraging, maar ook een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit.

Voor China betekent deze 'kwaliteit' volgens Jim O'Neill van Goldman Sachs: een economie waar particuliere consumptie groeit ten koste van export en overheidsinvesteringen, waar meer focus komt op energie-efficiëntie en alternatieve energiebronnen, waar inkomensongelijkheid vermindert, waar meer waardering komt voor creativiteit en innovatie - en dus ook meer ruimte voor individuele vrijheid.

Veel mensen, erkent Jim O'Neill, denken dat dergelijke veranderingen onmogelijk zijn - "vooral mensen uit het Westen". Dat is het dilemma voor investeerders - maar biedt juist ook kansen.

De beleggers stellen vast dat de situatie rond een eventuele Spaanse hulpaanvraag voorlopig muurvast zit, het land heeft voorlopig geen concrete plannen om een hulpaanvraag in te dienen. Daarnaast geeft nu ook de Chinese dienstensector tekenen van verzwakking te zien. Algemeen beseffen de beleggers dat China voor een moeilijke opdracht staat. Kan China fundamenteel veranderen? Grote Aziatische economieën als China en India zullen het komende decennium langzamer groeien dan de afgelopen tien jaar. Dit is niet alleen een vertraging, maar ook een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit. Voor China betekent deze 'kwaliteit' volgens Jim O'Neill van Goldman Sachs: een economie waar particuliere consumptie groeit ten koste van export en overheidsinvesteringen, waar meer focus komt op energie-efficiëntie en alternatieve energiebronnen, waar inkomensongelijkheid vermindert, waar meer waardering komt voor creativiteit en innovatie - en dus ook meer ruimte voor individuele vrijheid. Veel mensen, erkent Jim O'Neill, denken dat dergelijke veranderingen onmogelijk zijn - "vooral mensen uit het Westen". Dat is het dilemma voor investeerders - maar biedt juist ook kansen.