Zwitserse frank

In de afgelopen maanden heeft Steentjes regelmatig aangegeven dat de eurocrisis minder was dan wat in de gemiddelde krant werd gesteld.

De basis voor deze veronderstelling was de koers van de euro. Immers een munt waar werd getwijfeld aan de afbetaling van enkele van haar leden zou veel verder naar beneden moeten gaan.

Dat dit niet gebeurde komt door de structuur van de Eurozone. Ja, er zijn landen die economisch slechte tijden beleven. Maar tegelijkertijd zijn er, met name Duitsland, die wel groeien. De gezondheid van een muntzone valt onder af te lezen aan de lopende rekening En die was niet slecht.

Sterker nog, Europa had een klein overschot. Oftewel er werden meer Europese goederen uitgevoerd dan werden geïmporteerd. Dat Grieken nauwelijks wat kopen is voor de lopende rekening van veel minder belang dan dat Chinezen geen Duitse auto's kopen.

Een lagere munt zorgt voor meer vraag naar producten. Nu de euro bijna 10% is gestegen ten opzichte van de dollar betekent dat er wellicht minder Duitse auto's worden gekocht en dus daalt het saldo op de lopende rekening. En daar maak Juncker zich zorgen over.

Zwitserse frankIn de afgelopen maanden heeft Steentjes regelmatig aangegeven dat de eurocrisis minder was dan wat in de gemiddelde krant werd gesteld. De basis voor deze veronderstelling was de koers van de euro. Immers een munt waar werd getwijfeld aan de afbetaling van enkele van haar leden zou veel verder naar beneden moeten gaan. Dat dit niet gebeurde komt door de structuur van de Eurozone. Ja, er zijn landen die economisch slechte tijden beleven. Maar tegelijkertijd zijn er, met name Duitsland, die wel groeien. De gezondheid van een muntzone valt onder af te lezen aan de lopende rekening En die was niet slecht. Sterker nog, Europa had een klein overschot. Oftewel er werden meer Europese goederen uitgevoerd dan werden geïmporteerd. Dat Grieken nauwelijks wat kopen is voor de lopende rekening van veel minder belang dan dat Chinezen geen Duitse auto's kopen. Een lagere munt zorgt voor meer vraag naar producten. Nu de euro bijna 10% is gestegen ten opzichte van de dollar betekent dat er wellicht minder Duitse auto's worden gekocht en dus daalt het saldo op de lopende rekening. En daar maak Juncker zich zorgen over.