Bezorgdheid over Amerikaanse renteverhoging

William Dudley © reuters
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Volgens William Dudley, een invloedrijke bestuurder van de Amerikaanse centrale bank, behoort een renteverhoging in september tot de mogelijkheden.

Bij een tamme handel moesten de Europese beurzen vandaag 0,5 à 1 procent inleveren. Ook Wall Street kon bij de opening geen vervolg breien aan de recordrace van de voorbije dagen. William Dudley, een invloedrijke bestuurder van de Amerikaanse centrale bank, liet verstaan dat een renteverhoging in september zeker tot de mogelijkheden behoort. Dat bekoelt het enthousiasme van de beleggers. De inflatie in de Verenigde Staten bleef in juli stabiel, terwijl de woningbouw en de industriële productie naar behoren presteren.

De Duitse ZEW-index, die het sentiment bij Duitse beleggers en analisten meet, steeg in augustus. De brexit lijkt verteerd, maar twijfels over de Europese banken en de politieke stabiliteit in Europa wegen op de goede vooruitzichten voor de Duitse economie.

De Bel-20 leverde ruim 1 procent in. UCB (-2,7%) heeft last van winstnemingen na de sterke stijging van maandag. In het weekend had een Amerikaanse rechter het patent voor het epilepsiemiddel Vimpat bevestigd. Voor de omzet en de winst van UCB is het behoud van dat patent van groot belang.

De beeldverwerker Agfa-Gevaert (+4,68%) gaat wel door op zijn elan. In het weekend raakte bekend dat het bedrijf een contract van het Amerikaanse ministerie van Defensie in de wacht sleepte, met een waarde die kan oplopen tot 768 miljoen dollar. Het gaat om een digitaal systeem voor medische beeldvorming, met een bijbehorend archiefsysteem. Voor Agfa zijn zulke contracten heel belangrijk, omdat het bedrijf alle zeilen moet bijzetten om zijn omzet op peil te houden. Die staat onder druk door de afkalvende analoge activiteiten. Ondanks een licht dalende omzet wist Agfa de voorbije kwartalen de rendabiliteit wel op te krikken.

Voor BHP Billiton (+0,75%), het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, lijkt het ergste voorbij. Het bedrijf biechtte een recordverlies van 6,4 miljard dollar op over het boekjaar 2015-2016, maar het management trekt zich op aan de grondstoffenprijzen, die niet langer in vrije val zijn. Vooral de stabilisatie van de Chinese economie ondersteunde de voorbije maanden de grondstoffenprijzen, die in januari een 25-jarig dieptepunt hadden bereikt. Beleggers rekenen erop dat BHP Billiton dankzij een combinatie van hogere prijzen en hogere verkochte volumes in dit boekjaar opnieuw met een stijging van de winst kan aanknopen.

Het recordverlies van dit boekjaar is vooral te wijten aan afschrijvingen, zoals op de activa in de Amerikaanse schaliegas en schalieolie-industrie, en aan eenmalige kosten na de dodelijke doorbraak van een dam in de Samarco-ijzerertsmijn. De onderliggende winst bleef steken op 1,2 miljard dollar, het laagste niveau sinds 2001. De voorbije zes maanden verdubbelde de onderliggende winst al in vergelijking met de tweede jaarhelft van 2015. “Op korte en middellange termijn zullen de grondstoffenprijzen laag en volatiel blijven, maar we hebben vertrouwen in de vooruitzichten op lange termijn, vooral voor koper en olie”, zegt CEO Andrew Mackenzie. Het dividend volgt de onderliggende winst en daalt naar 30 cent per aandeel.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot (+0,1%) heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug en verhoogde de winstverwachting voor heel 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content