De Chinese premier Wen heeft in zijn toespraak voor het jaarlijkse congres van de communistische partij geen vermelding gemaakt van extra steunmaatregelen. Een ontgoocheling voor de markten die gisteren 4 à 5% stegen op geruchten over een nieuw plan.
Nu er geen uitsluitsel is over het plan valt de grondstoffensector met 3,5% terug na een stijging van meer dan 10% van gisteren. Ook de banksector kan zijn winst niet vasthouden en laat 2,5% liggen. Het vertrouwen is nog te broos om meer investeerders aan te trekken.

Vandaag kijken investeerders uit naar de rentebeslissing van de Europese Centrale Bank en de Bank of England deze namiddag. De ECB zal waarschijnlijk zijn tarief verlagen met 0,5% tot 1,5%. De Bank of England zal eveneens volgens economen met 0,5% verlagen tot 0,5%. Uitkijken wat de voorzitters van beide centrale banken te vertellen hebben over de economische toestand. Op de wisselmarkten is het vrij rustig. Er is een stilte voor de storm.
Op de beurs van Brussel krijgen KBC en Dexia opnieuw rake klappen. Dexia verliest 11% en tast nieuwe dieptepunten af. Gisteren verloor het aandeel ook terrein terwijl de Europese beurzen fors hoger gingen. De markt lijkt er vanuit te gaan dat de instelling binnenkort extra overheidsgeld zal nodig hebben. KBC wordt 6,2% goedkoper tot 6,52 EUR. Het dieptepunt van 6,09 EUR, neergezet op 21 januari, komt nu wel zeer dichtbij.

GDF Suez zorgt voor tegengewicht met een winst van 3,6% na de publicatie van zeer sterke resultaten. De bedrijfscashflow zat vorig jaar met 11% in de lift en kan op goedkeuring van de markt rekenen. AB Inbev veert met 2,8% op. De resultaten voor het vierde kwartaal vielen tegen maar verhoogt zijn verwachtingen voor 2009. Dit laatste element heeft blijkbaar de doorslag bij beleggers.
Op de brede markt krijgt Option een klap van 13%. Option keek in 2008 tegen een verlies van 19 miljoen EUR aan. De markt had op een kleiner bedrag gerekend.

Francis Muyshondt

De Chinese premier Wen heeft in zijn toespraak voor het jaarlijkse congres van de communistische partij geen vermelding gemaakt van extra steunmaatregelen. Een ontgoocheling voor de markten die gisteren 4 à 5% stegen op geruchten over een nieuw plan. Nu er geen uitsluitsel is over het plan valt de grondstoffensector met 3,5% terug na een stijging van meer dan 10% van gisteren. Ook de banksector kan zijn winst niet vasthouden en laat 2,5% liggen. Het vertrouwen is nog te broos om meer investeerders aan te trekken.Vandaag kijken investeerders uit naar de rentebeslissing van de Europese Centrale Bank en de Bank of England deze namiddag. De ECB zal waarschijnlijk zijn tarief verlagen met 0,5% tot 1,5%. De Bank of England zal eveneens volgens economen met 0,5% verlagen tot 0,5%. Uitkijken wat de voorzitters van beide centrale banken te vertellen hebben over de economische toestand. Op de wisselmarkten is het vrij rustig. Er is een stilte voor de storm. Op de beurs van Brussel krijgen KBC en Dexia opnieuw rake klappen. Dexia verliest 11% en tast nieuwe dieptepunten af. Gisteren verloor het aandeel ook terrein terwijl de Europese beurzen fors hoger gingen. De markt lijkt er vanuit te gaan dat de instelling binnenkort extra overheidsgeld zal nodig hebben. KBC wordt 6,2% goedkoper tot 6,52 EUR. Het dieptepunt van 6,09 EUR, neergezet op 21 januari, komt nu wel zeer dichtbij.GDF Suez zorgt voor tegengewicht met een winst van 3,6% na de publicatie van zeer sterke resultaten. De bedrijfscashflow zat vorig jaar met 11% in de lift en kan op goedkeuring van de markt rekenen. AB Inbev veert met 2,8% op. De resultaten voor het vierde kwartaal vielen tegen maar verhoogt zijn verwachtingen voor 2009. Dit laatste element heeft blijkbaar de doorslag bij beleggers. Op de brede markt krijgt Option een klap van 13%. Option keek in 2008 tegen een verlies van 19 miljoen EUR aan. De markt had op een kleiner bedrag gerekend.Francis Muyshondt