"We gaan de belangrijkste rentetarieven nog stabiel houden of zelfs verlagen voor een langere tijd" luidde zijn commentaar op de persconferentie na de bijeenkomst van de ECB.

Dat nieuws inspireerde beleggers en het illustreert eens te meer dat de beurzen meer geregeerd worden door de "verslaving" aan goedkoop geld dan de macro-economische fundamentals.

Dit laatste punt blijft naar de mening van Leleux nog steeds de structurele determinant voor de langetermijntrend van de beurzen. In feite kan men stellen dat de ECB met deze verklaring aangeeft dat het met de economische groei in de eurozone nog steeds niet goed gesteld is.

Dit staat dan weer in schril contrast met de jongste verklaringen van de Amerikaanse centrale bank. De Fed laat reeds uitschijnen dat een verder herstel van de Amerikaanse economie zal leiden tot een terugschroeven van de "quantitative easing"-politiek. Deze verklaring heeft alvast geleid tot een scherpe stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente.

Misschien ligt daar nog wel de grootste uitdaging voor de beurzen: als de langetermijnrente verder blijft stijgen, worden obligaties terug een interessante activaklasse en dit kan de appetijt voor aandelen doen afnemen...

"We gaan de belangrijkste rentetarieven nog stabiel houden of zelfs verlagen voor een langere tijd" luidde zijn commentaar op de persconferentie na de bijeenkomst van de ECB. Dat nieuws inspireerde beleggers en het illustreert eens te meer dat de beurzen meer geregeerd worden door de "verslaving" aan goedkoop geld dan de macro-economische fundamentals. Dit laatste punt blijft naar de mening van Leleux nog steeds de structurele determinant voor de langetermijntrend van de beurzen. In feite kan men stellen dat de ECB met deze verklaring aangeeft dat het met de economische groei in de eurozone nog steeds niet goed gesteld is. Dit staat dan weer in schril contrast met de jongste verklaringen van de Amerikaanse centrale bank. De Fed laat reeds uitschijnen dat een verder herstel van de Amerikaanse economie zal leiden tot een terugschroeven van de "quantitative easing"-politiek. Deze verklaring heeft alvast geleid tot een scherpe stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente. Misschien ligt daar nog wel de grootste uitdaging voor de beurzen: als de langetermijnrente verder blijft stijgen, worden obligaties terug een interessante activaklasse en dit kan de appetijt voor aandelen doen afnemen...