Het sentiment wordt positief beïnvloed door de publicatie van meevallende macro-economische data. Opvallend is dat de goudprijs opnieuw door de vloer zakt.

De markten zijn de afgelopen dagen nerveus en volatiel gebleven en dat volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas omwille van twee hoofdredenen.

Eerst en vooral is er de angst dat Ben Bernanke kortelings de monetaire kraan zal dichtdraaien. (iets wat ons inziens behoorlijk overdreven is).

Daarnaast zijn er de zorgen met betrekking tot China. Daar zijn de rentes voor interbankleningen stevig opgelopen, iets wat een zeer negatieve impact dreigt te hebben op de kredietverstrekking en de reële economie. Voor een stuk wordt dit zeker bewust gedaan door de beleidsmakers om de kredietbubbel in te dijken.

Maar dit is niet zonder gevaar. Want door dit te doen kan de reëel economie heel wat schade oplopen en gaan de markten fors onderuit. Op iets langere termijn krijgen we er misschien een gezondere situatie terug voor de korte termijn pijn.

Het sentiment wordt positief beïnvloed door de publicatie van meevallende macro-economische data. Opvallend is dat de goudprijs opnieuw door de vloer zakt. De markten zijn de afgelopen dagen nerveus en volatiel gebleven en dat volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas omwille van twee hoofdredenen. Eerst en vooral is er de angst dat Ben Bernanke kortelings de monetaire kraan zal dichtdraaien. (iets wat ons inziens behoorlijk overdreven is). Daarnaast zijn er de zorgen met betrekking tot China. Daar zijn de rentes voor interbankleningen stevig opgelopen, iets wat een zeer negatieve impact dreigt te hebben op de kredietverstrekking en de reële economie. Voor een stuk wordt dit zeker bewust gedaan door de beleidsmakers om de kredietbubbel in te dijken. Maar dit is niet zonder gevaar. Want door dit te doen kan de reëel economie heel wat schade oplopen en gaan de markten fors onderuit. Op iets langere termijn krijgen we er misschien een gezondere situatie terug voor de korte termijn pijn.