De talrijke aankondigingen van bedrijfsherstructureringen in het Noorden van het land (zoals de sluiting van Ford Genk, bekendgemaakt in de laatste week van oktober), zijn hier waarschijnlijk niet vreemd aan.

Hoewel de beurzen het in de voorbije maanden niet slecht deden en 33% van de Belgen een positief portefeuillerendement konden voorleggen (het hoogste cijfer sinds maart), is het beursoptimisme eerder afgenomen.

Nog amper 20% van de beleggers ziet de Brusselse beurs in de komende drie maanden stijgen, terwijl liefst 41% een daling van de aandelenkoersen in het vooruitzicht stelt.

Voor 2013 vreest nu al 36% van de beleggers dat het een slechter beursjaar dan 2012 wordt. De "beursstieren" komen met 16% duidelijk in de verdrukking.

Goud en vastgoed

De weinig optimistische visie op de financiële markten doet de vraag rijzen wat de Belg dan nog aantrekkelijke beleggingen vindt. Gepolst naar de beleggingen met het hoogst verwachte rendement in 2013, zet liefst 42% van de beleggers goud op de eerste plaats. Vastgoed volgt met nog altijd 30% aanhangers.

Aandelen zijn al maar voor 16% van de ondervraagden de beste koop voor 2013, terwijl spaarboekjes en termijnrekeningen de hekkensluiters vormen.

Deze preferenties zijn vrij stabiel, zowel over de leeftijdsgroepen als over de taalgroepen. Het is volgens ING-beleggersbarometer waarschijnlijk niet toevallig dat Belgisch vastgoed en goud precies de activa zijn die over het voorbije decennium sterke prestaties hebben neergezet.

Al mag de belegger hierbij nooit vergeten dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden.

De talrijke aankondigingen van bedrijfsherstructureringen in het Noorden van het land (zoals de sluiting van Ford Genk, bekendgemaakt in de laatste week van oktober), zijn hier waarschijnlijk niet vreemd aan. Hoewel de beurzen het in de voorbije maanden niet slecht deden en 33% van de Belgen een positief portefeuillerendement konden voorleggen (het hoogste cijfer sinds maart), is het beursoptimisme eerder afgenomen. Nog amper 20% van de beleggers ziet de Brusselse beurs in de komende drie maanden stijgen, terwijl liefst 41% een daling van de aandelenkoersen in het vooruitzicht stelt. Voor 2013 vreest nu al 36% van de beleggers dat het een slechter beursjaar dan 2012 wordt. De "beursstieren" komen met 16% duidelijk in de verdrukking. Goud en vastgoed De weinig optimistische visie op de financiële markten doet de vraag rijzen wat de Belg dan nog aantrekkelijke beleggingen vindt. Gepolst naar de beleggingen met het hoogst verwachte rendement in 2013, zet liefst 42% van de beleggers goud op de eerste plaats. Vastgoed volgt met nog altijd 30% aanhangers. Aandelen zijn al maar voor 16% van de ondervraagden de beste koop voor 2013, terwijl spaarboekjes en termijnrekeningen de hekkensluiters vormen. Deze preferenties zijn vrij stabiel, zowel over de leeftijdsgroepen als over de taalgroepen. Het is volgens ING-beleggersbarometer waarschijnlijk niet toevallig dat Belgisch vastgoed en goud precies de activa zijn die over het voorbije decennium sterke prestaties hebben neergezet. Al mag de belegger hierbij nooit vergeten dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden.