Bestaat er een geheim plan om de controle over probleembanken over te nemen?

Hardnekkige geruchten willen dat Europa nu toch actie wil ondernemen om de noodlijdende banken te ondersteunen. Bestaat er een geheim plan om de controle over probleembanken door Europa over te nemen? Volgens sommige analisten is er inderdaad sprake van zo’n plan.

Het plan zou geformuleerd zijn samen met het plan van de Italiaanse premier Mario Monti om de garanties voor bankdeposito’s op Europees vlak te garanderen.

Het fonds die deze garanties afgeeft zou worden ondersteund door de EU, ECB of het European Stability Mechanism. Deze drie zouden al dan niet samen ook de macht krijgen om de probleembanken over te nemen.

Spaanse rente op recordniveau

Het plan om de controle van de banken over te nemen, kan onder andere ingegeven zijn door de forse stijging van de Spaanse rente in de afgelopen weken.

Gisteren steeg die rente door tot 6,42%, terwijl de spreads tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties toenamen tot 507 basispunten.

Het zal duidelijk zijn dat Spanje zichzelf aan de huidige hoge rentetarieven niet kan herfinancieren. Wanneer de rente doorstijgt tot boven 7% zal Spanje mogelijk om hulp moeten verzoeken, zoals eerder ook Griekenland, Ierland en Portugal hebben gedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content