Het staat buiten kijf dat die tekorten teruggeschroefd zullen moeten worden, maar strenge besparingsmaatregelen zullen onmiskenbaar leiden tot een economische terugval.

Sylvain Broyer, hoofd euro-regio economie bij Natixis in Frankfurt, kan alleen maar concluderen dat de financiële markten momenteel de wetten stellen.

Vorig jaar eisten de markten stimuleringsmaatregelen om uit de recessie te raken, nu willen ze dat de overheden hun begrotingstekorten terugschroeven.

Besparen is gevaarlijk op een moment dat de Europese economie het moeilijk heeft. Tijdens het vierde kwartaal viel de opleving van de Europese economie zo goed als stil, hoofdzakelijk als gevolg van een reductie van de consumentenbestedingen en

bedrijfsinvesteringen. Ook in Duitsland vertraagde de economische motor.

Broyer is van mening dat we nog steeds ver verwijderd zijn van een economisch herstel dat in staat is om zichzelf te dragen. Het gevaar bestaat dat het economisch herstel aan momentum gaat verliezen of dat de Europese economie opnieuw in een recessie gaat belanden.

Als gevolg van de problemen met Griekenland heeft de Euro over de afgelopen twee maanden 7% van zijn waarde kwijtgespeeld. De problemen zijn bovendien verre van opgelost. Griekenland moet dit jaar 53 miljard euro aan staatsobligaties verkopen, wat overeenstemt met ongeveer 20% van het BBP.

Verschillende bedrijven hebben recent gewaarschuwd dat de economische omstandigheden buitengewoon moeilijk blijven. Zo liet HeidelbergCement weten dat er tijdens het vierde kwartaal geen enkel spoor van herstel was.

Het staat buiten kijf dat die tekorten teruggeschroefd zullen moeten worden, maar strenge besparingsmaatregelen zullen onmiskenbaar leiden tot een economische terugval. Sylvain Broyer, hoofd euro-regio economie bij Natixis in Frankfurt, kan alleen maar concluderen dat de financiële markten momenteel de wetten stellen. Vorig jaar eisten de markten stimuleringsmaatregelen om uit de recessie te raken, nu willen ze dat de overheden hun begrotingstekorten terugschroeven. Besparen is gevaarlijk op een moment dat de Europese economie het moeilijk heeft. Tijdens het vierde kwartaal viel de opleving van de Europese economie zo goed als stil, hoofdzakelijk als gevolg van een reductie van de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen. Ook in Duitsland vertraagde de economische motor. Broyer is van mening dat we nog steeds ver verwijderd zijn van een economisch herstel dat in staat is om zichzelf te dragen. Het gevaar bestaat dat het economisch herstel aan momentum gaat verliezen of dat de Europese economie opnieuw in een recessie gaat belanden. Als gevolg van de problemen met Griekenland heeft de Euro over de afgelopen twee maanden 7% van zijn waarde kwijtgespeeld. De problemen zijn bovendien verre van opgelost. Griekenland moet dit jaar 53 miljard euro aan staatsobligaties verkopen, wat overeenstemt met ongeveer 20% van het BBP. Verschillende bedrijven hebben recent gewaarschuwd dat de economische omstandigheden buitengewoon moeilijk blijven. Zo liet HeidelbergCement weten dat er tijdens het vierde kwartaal geen enkel spoor van herstel was.