In Europa, waar het gevaar van een deflatoire spiraal voor de diverse lidstaten bijzonder hoog is, leggen het IMF en de landen met het gezondste begrotingsbeleid een aan zelfmoord grenzende budgetdiscipline op aan landen die geen

groei kennen, terwijl de ECB tegelijkertijd de druk opvoert door de basisrente te verhogen.

Het Japanse voorbeeld toont echter ondubbelzinnig aan dat dit beleid niet zonder gevaren is. Omdat de verzwakte landen hun munten niet kunnen devalueren, blijft hen geen andere keuze dan een zo goed mogelijk georganiseerde herstructurering van hun schuld, gecombineerd met krachtige maatregelen om hun economische concurrentiepositie te verbeteren.

In Europa, waar het gevaar van een deflatoire spiraal voor de diverse lidstaten bijzonder hoog is, leggen het IMF en de landen met het gezondste begrotingsbeleid een aan zelfmoord grenzende budgetdiscipline op aan landen die geen groei kennen, terwijl de ECB tegelijkertijd de druk opvoert door de basisrente te verhogen. Het Japanse voorbeeld toont echter ondubbelzinnig aan dat dit beleid niet zonder gevaren is. Omdat de verzwakte landen hun munten niet kunnen devalueren, blijft hen geen andere keuze dan een zo goed mogelijk georganiseerde herstructurering van hun schuld, gecombineerd met krachtige maatregelen om hun economische concurrentiepositie te verbeteren.